Ми не думали, що це можливо ще п'ять місяців тому — голова ЄП про "кандидатство" України

Ексклюзивно
. Фото: Anti-Corruption Intergroup

Рішення Європейського Союзу про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС є історичною подією.

Про це у коментарі Суспільному заявила Суспільному голова Європейського парламенту Роберта Мецола.

"Сьогодні історичний день, і я щойно вийшла з зустрічі з главами урядів, які з найбільшим оптимізмом дають крок, про який ми ніколи не думали, що можливий п'ять місяців тому або навіть п’ять тижнів тому", — зазначила посадовиця.

За її словами, позиція Європейського парламенту був однозначна.

"Ми відразу сказали, що Україна має перейти до статусу кандидата, і сьогодні ми тут не лише на папері, а й на практиці. Послання надії, рішучості та сили з Україною, яка так хоробро й стійко боролася за цінності, які ми всі маємо, сьогодні було винагороджено цим історичним рішенням", — наголосила очільниця Європарламенту.

Мецола додала, що подальші кроки залежатимуть від усіх партнерів.

Що відомо

  • На початку квітня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого було необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС. На його заповнення пішло менше місяця.
  • За даними соціологічного дослідження, проведеного на замовлення Центру "Нова Європа", більшість французів, нідерландців та німців схвалили надання Україні статусу кандидата. Крім людей, цю ініціативу підтримали і європейські лідери.
  • 17 червня Європейська комісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в ЄС за умови, що надалі в країні проведуть низку важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами, корупцією та основоположними правами. Водночас президент Франції наголосив, що якби не війна, Україна б не отримала цей статус.
  • Вдень 23 червня Європарламент ухвалив резолюцію, яка підтримує надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до Європейського союзу.
  • Віцепрем'єрка Стефанішина назвала подальші умови вступу України до Євросоюзу.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу