Україна має експортувати не сировину, а товари з високою доданою вартістю: Гетманцев про скасування мита ЄС

Ексклюзивно
. Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Україна зможе експортувати в ЄС без обмежень та квот, які були передбачені Угодою про асоціацію з ЄС. Однак європейський бізнес в першу чергу очікує дешеву українську сировину.

Про це в ефірі Суспільного повідомив голова комітету Верхової ради України з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Як раз сировину з України готові брати будь-які країни світу, але нам не цікаво постачати сировину. Нам цікаво створювати робочі місця у нас, нам цікаво перероблювати цю сировину на товари з високою доданою вартістю, що за собою тягне сплату податків в Україні, розширення і розвиток виробництва", – зауважив депутат.

Однак, за словами Гетманцева, усе залежатиме від українського бізнесу, чи захоче він створювати товари в Україні і продавати їх у країни Європи.

"Це те, чого ми прагнули давно, отримати ринок ЄС, ринок збуту, дуже платоспроможний ринок, який зможе забезпечити реалізацію товарів, вироблених в Україні. І власне це рішення, яке має політичний підтекст, але воно для нас дуже потрібним з точки зору економічної підтримки наших підприємців, бо ви розумієте, що ті квоти, які доводив нам ЄС, погоджував ЄС у межах Угоди про асоціацію, були неадекватними обсягу виробництва і нашим потребам реалізації тих чи інших творів", – пояснив Гетманцев.

Він додав, що нині ж ці квоти зняті принаймні на один рік і ринок ЄС повністю відкритий для українських підприємців. За словами Гетманцева частка ЄС у загальному експорті України сягає 40%.

"Якщо Велика Британія не таку велику долю займає, не більше 1 мільярда доларів на рік, то тут дійсно дуже потужний сигнал, дуже потужний стимул і дуже потужна перспектива", – зазначив нардеп.

Гетманцев додав, що в Україні не буде дефіциту сировини, оскільки є достатньо великі запаси сировини, особливо у сільському господарстві.

Що відомо

  • В ЄС пропонують тимчасово скасувати всі мита на товари з України. У 2021 році обсяг двосторонньої торгівлі України і Євросоюзу сягнув понад 52 мільярдів євро — удвічі більше, ніж на момент набуття режиму вільної торгівлі у 2016-му.
  • Раніше мита на товари з України вже скасувала Велика Британія — вона зробила це на рік раніше, ніж передбачала двостороння угода про вільну торгівлю. А німецький уряд хоче створити "зерновий міст", щоб допомогти Україні експортувати зернові культури та запобігти глобальному голоду.
  • Міжнародний валютний фонд прогнозує, що у 2022 році економіка України скоротиться щонайменше на 35%, тоді як Росії на 8,5%. При цьому, за оцінками аналітиків S&P Global Market Intelligence, Україна зможе повернутися до довоєнного рівня за п'ять років, тоді як РФ — лише за 10.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 64. Текстовий онлайн

"Спочатку РФ планувала окупацію всієї України. Зараз — 5-6 областей" — Чмут і Жданов про війну, зброю та Придністров'я

Зустріч 40-ка міністрів на базі "Рамштайн" — це перше засідання військової антипутінської коаліції — Клімкін

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу