40% Маріуполя неможливо відновити, але в "Азовсталі" є шанс — мер міста

. Маріуполь, Донеччина, березень 2022, фото: Маріупольська міська рада

Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що інфраструктура міста внаслідок боїв пошкоджена на 90%. При цьому 40% Маріуполя не підлягає відновленню.

Про це він розповів в ефірі "Українського радіо".

"60% житлового фонду мають прямі влучання ворожої артилерії або авіації. 40% неможливо буде відновити. Місто за межею гуманітарної катастрофи, немає їжі та питної води", — повідомив Бойченко.

Втім, за його словами у заводу "Азовсталь" є шанси на відновлення, оскільки на початку війни вінбув правильно законсервований. Мер міста також поінформував, що на 20 квітня запланована евакуація 6 тисяч людей

"Ви могли чути різне, але я хочу, щоб ви твердо знали: на вас чекають в Україні, вас чекають в Запоріжжі. Там було і є сьогодні безпечно. Не бійтеся евакуюватися, ви отримаєте там усю необхідну допомогу. Вже 200 тисяч маріупольців змогли виїхати з нашого чудового, але вже зруйнованого міста. Сьогодні вони в безпеці. Ми чекаємо на вас", — звернувся він до маріупольців.

За словами Бойченка, до гуманітарної колони залучили 90 автобусів великої місткості. Маріупольці також зможуть долучитися до колони на власних авто.

"Є погодження з боку РФ", — сказав мер.

За його даними, на сьогодні в Маріуполі залишаються понад 100 тисяч людей, а в околицях міста, у селищах перебувають близько 50 тисяч людей.

"Тобто більше 150 тисяч населення можна евакуювати і вони чекають на евакуацію. Верифіковані списки відносно депортації маріпольців в так звану "ДНР" або на територію РФ становлять понад 40 тисяч населення", — зазначив Бойченко.

Він також заявив, що всі гуманітарні місії зриваються виключно з вини Росії

"Щоб доїхало хоч щось системне з точки зору продуктів, медикаментів, великих міжнародних місій — на жаль, впиралося в блок з боку РФ. Сьогодні вперше сподіваємося на те, щоб хоч якась місія була організована. Хочеться вірити, що вона відбудеться", — підсумував очільник міста.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • Радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко повідомив, що в деяких точках Маріуполя систематично з’являється інтернет.
  • 19 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що ситуація у Маріуполі залишається "без змін, максимально жорсткою".
  • Ексголова Донецької ОДА Сергій Тарута повідомив, що у Маріуполі військові РФ скинули потужну бомбу на лікарню.
  • Маріуполь є однією з найгарячіших точок війни Росії проти України. Місто перебуває в облозі з початку березня, російські війська контролюють частину його території. Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що за час війни у Маріуполі загинули від 20 до 22 тисяч людей.
  • Крім того, за даними влади Маріуполя, російські окупанти завезли у Маріуполь мобільні крематорії. У блокадному Маріуполі залишається ще 130 тисяч людей. Українській владі вдалось верифікувати 33 тисячі людей, яких російські окупанти примусово вивезли з Маріуполя на окуповану територію Донеччини або у РФ.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 56. Текстовий онлайн

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!