ФСБ заявила про затримання 14 людей, які розсилали повідомлення про замінування. На чолі — українець

.

Федеральна служба безпеки РФ повідомила, що затримала 14 людей, які нібито розсилали повідомлення про загрозу вибуху в освітніх закладах Росії, а також країн СНД та окупованих Росією районах Луганської і Донецької областей.

Як повідомляє російське видання РБК, у ФСБ стверджують, що до мінувань причетний київський студент Антон Осипчук та його спільники.

"У ході спільної роботи російських та закордонних правоохоронних органів встановлено, що до організації зазначеної злочинної діяльності причетні учасники так званих "сватингових" інтернет-спільнот", — йдеться у повідомленні.

Російські силовики стверджують, що організатором роботи групи є студент з Києва.

"Їхніми організаторами та адміністраторами були громадянин України Осипчук Антон, 2003 року народження, уродженець Волинської області, який проходить навчання на факультеті інформаційної безпеки Національного технічного університету України (Київ), а також його спільники", — зазначили у Федеральній службі безпеки.

У ФСБ наголосили, що загалом затримали 14 людей, які входили до складу спільнот. Проти них відкриті кримінальні провадження через завідомо неправдиві повідомлення про теракт. Затриманим загрожує до восьми років колонії.

Як повідомляє російське рекламно-інформаційне агентство "Новости", ФСБ спільно з МВС та Слідчим комітетом Росії розшукують причетних до масового поширення повідомлень про мінування закладів освіти, охорони здоров’я, органів влади й управління, а також транспортної інфраструктури у РФ, Азербайджані, Вірменії, Білорусі, Казахстані, Молдові, а також ОРДЛО.

Суспільне звернулося до українського Міністерства закордонних справ по коментар з приводу звинувачень російських силовиків, однак поки що не отримало відповідь.

Що відомо

  • 18 січня до СБУ надійшло анонімне повідомлення про замінування низки столичних шкіл, станцій метро та адмінбудівель. Того ж дня надходило повідомлення про замінування Окружного адміністративного суду Києва. 19 січня правоохоронці знову отримали подібні повідомлення.
  • 24 січня у кількох регіонах України евакуювали учнів шкіл через повідомлення про мінування. Йдеться про Запоріжжя, Черкаси, Полтаву, Одесу, Чернігів, Харків та Житомир.
  • За даними ДСНС, загалом від початку 2022 року в Україні було зафіксовано понад 300 неправдивих повідомлень про замінування.
  • Національна поліція повідомила, що розслідує 709 кримінальних справ щодо неправдивих повідомлень про "замінування" об’єктів інфраструктури в Україні. 216 особам повідомлено про підозру.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що переважна частина неправдивих повідомлень про "мінування" шкіл і дитсадків у Києві та в інших регіонах надходили з ОРДЛО та Криму, тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!