"Кричуще невиконання вимог охорони праці" — представник Держпраці про пожежу у Косівській ЦРЛ

Марафон
. Фото: Суспільне Карпати

Пожежа у Косівській центральній районній лікарні на Франківщині виникла через невиконання вимог охорони праці. Про це під час засідання комісії з питань ТЕБ і НС сказав тимчасовий виконувач обов’язків начальника управління Держпраці в області Роман Смага.

"Цей випадок був кричущим невиконанням вимог охорони праці", — сказав під час засідання Роман Смага.

За його словами, в Україні через велику кількість нещасних випадків з користуванням кисню 10 листопада почали проводити перевірки медичних закладів, які надають допомогу хворим на COVID-19. З 26 таких лікарень на Івано-Франківщині інспектори перевірили 14 медзакладів, лікарню у Косові — не встигли.

"У Косівській лікарні у березні 2020 року була планова перевірка з охорони праці. Всі порушення, які виявили на той час у медзакладі, виправили. В липні 2020 року був позаплановий захід щодо своєчасного подання повідомлень щодо інфікування працівників. Тоді теж були порушення, їх виправили. 19 листопада 2020 року та 9 березня 2021 року були інформаційні відвідування щодо попередження виробничого травматизму через кисень, кисневі балони", — каже Роман Смага.

Він також додав, що сьогодні створили комісію щодо розслідування пожежі у Косівській центральній районній лікарні.

Ще одну ймовірну причину пожежі у медзакладі назвав тимчасовий виконувач обов’язків начальника Держслужби з надзвичайних ситуацій області Ігор Оксентюк.

"Для мене найбільш очевидна (це — моя думка) з усіх факторів, які я бачив на місці пожежі, — несправність комунікацій, які підводили кисень до палат. Тут, звичайно, будуть ще експертизи. Ну а джерелом запалювання стала запалена свічка над померлим в реанімаційному відділенні", — сказав Ігор Оксентюк.

Комісія з питань ТЕБ і НС доручила тимчасовому виконувачу обов’язків начальника управління Держпраці в області Роману Смазі очолити та провести спеціальне розслідування групового нещасного випадку в Косівській центральній районній лікарні. До розслідування рекомендували залучити працівників департаменту охорони здоров’я, Держслужби з надзвичайних ситуацій в області. Закінчити розслідування комісія запланувала до 26 січня 2022 року.

Голові Косівської міської ради Юрію Плосконосу комісія доручила до 20 січня привести в належний протипожежний стан будівлю лікарні. До 1 лютого 2022 року поліцейські області повинні провести розслідування обставин, що призвели до пожежі та загибелі людей.

"Місцевим органам виконавчої влади розглянути питання щодо внесення змін до чинних та розроблення нових цільових програм із забезпечення протипожежного захисту об’єктів охорони здоров’я до 31 січня 2022 року. Розглянути можливість додаткового виділення грошей на виконання протипожежних заходів, запропонованих приписами Держслужби з надзвичайних ситуацій та іншими контролюючими органами", — озвучив рішення комісії начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Володимир Стебницький.

До 1 лютого 2022 року департамент охорони здоров’я, керівники лікувальних закладів, управління Держпраці мають організувати проведення занять із медичними працівниками щодо дотримання правил охорони праці, пожежної безпеки та безпечного використання кисневого обладнання у медзакладах.

Крім того, керівникам тих лікарень, які використовують кисневе обладнання для надання допомоги хворим, потрібно провести обстеження технічного стану устаткування та усунути недоліки до 31 січня.

Контроль за виконанням рішень комісії поклали на департамент охорони здоров’я ОДА.

Що відомо

У Косівській центральній районній лікарні, що на Івано-Франківщині, 28 грудня сталася пожежа. Загинули троє пацієнтів медзакладу. Займання виникло о 21:22 на першому поверсі 4-поверхової будівлі лікарні — в реанімації.

Внаслідок пожежі вночі 29 грудня в Івано-Франківську обласну клінічну лікарню з Косівської районної госпіталізували трьох медиків, двоє з них — у критичному стані.

Медсестру, яка отримала 60% опіків тіла внаслідок пожежі планують транспортувати у Київський опіковий центр. 29 грудня станом на 10:30 жінка та двоє медиків з Косова перебувають в Івано-Франківській обласній клінічній лікарні.

Причиною займання в Косівській центральній районній лікарні на Івано-Франківщині стало порушення правил пожежної безпеки. В реанімаційному відділенні працювали одночасно п’ять кисневих концентраторів. Це зумовило перенасичення повітря киснем.

На Івано-Франківщині 30 грудня оголосили днем жалоби за загиблими у пожежі в Косівській центральній районній лікарні.

Читайте також

  • У лютому 2021 року у Запорізькій обласній інфекційній лікарні сталася пожежа, яка миттєво знищила палату реанімації, де лікували пацієнтів хворих на ковід. У вогні загинула молода лікарка Ольга Гліва разом з трьома її пацієнтами.
  • Суспільне випустило документальний фільм-розслідування "Хвиля", який розповідає історію лікарки, що загинула, рятуючи пацієнтів у час пандемії. Фільм проливає світло на моторошні таємниці української медицини. І викриває нові загрози, продиктовані пандемією COVID-19, з якими поки що не вдається впоратися ані керівництву лікарень, ані чиновникам.

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!