Найкраще для росіян – експортувати газ через Україну. Радник Держсекретаря США про Північний потік-2

Важливо
. Амос Хохштейн і Джо Байден під час саміту у Вашингтоні, 2015 рік, фото: АР

Сполучені Штати продовжуватимуть стримувати політичний вплив "Північного потоку-2" попри завершення його будівництва. Про це заявив старший радник з енергетичної безпеки Державного департаменту США Амос Хохштайн під час виступу на форумі Ялтинська європейська стратегія (YES) у Києві, 11 вересня. За його словами, США продовжуватимуть запроваджувати санкції проти РФ. Хохштайн відповів на питання Суспільного про те, як адміністрація Байдена буде діяти у разі, якщо Росія використає газопровід для тиску на Україну та ЄС.

Чи очікуєте ви, що Росія використовуватиме цей трубопровід для тиску на Україну або інші європейські країни? Як відреагують США, якщо Росія порушить правила постачання газу?

Ми думаємо, що "Північний потік-2" сам по собі може бути призначений як зброя проти України. Але ще більші сумніви є щодо безпеки в Європі. Тож ми говорили про це послідовно протягом семи років і ми кажемо це зараз. Ми вважаємо, що це погана ідея як для Європи загалом, так і для Німеччини. І це небезпечний проєкт.

Коли Байден став президентом, після років опозиційного ставлення до "Північного потоку-2", було вирішено, що зупинити будівництво вже неможливо. Тому що санкції не були введені та будівництво почалося на кілька місяців раніше до них. Коли він став президентом, цей проєкт уже був. Він був завершений на 90%. Це не 10 чи 5 відсотків. Останні речі, які залишалося зробити, вже не підпадали під санкції.

Тож ми продовжуємо вводити санкції проти російських суден.

Єдині санкції від попередньої адміністрації (Дональда Трампа, – ред.) були накладені за день до того, як Байден став президентом, 19 січня. Це вже було запізно.

Ніякі санкції до цього не були запроваджені. Якби ці санкції запровадили хоча б два роки тому – можливо, вони були б ефективнішими. Санкції, які ми збираємося ввести, можуть бути відкладені на кілька місяців. Але що краще – запровадити санкції та завершити проєкт з затримкою в кілька місяців, або не мати нічого, ніяких важелів впливу і ніякої угоди про боротьбу з цим.

Я хочу ввести санкції та співпрацювати з німцями, щоб вони давали якісь гарантії, що будуть активно підтримувати, не тільки на словах, розширення транзиту через Україну, а також будуть застосовувати європейські правила третього енергетичного пакету. І вони будуть робити інвестиції, щоб ми могли перестати говорити тільки про природний газ у Nord Stream 2 в контакті з Україною, щоб ми могли почати працювати в напрямку зеленої енергії, зміни клімату та інвестувати в енергетичний перехід.

Північний потік-2 це погана ідея як для Європи загалом, так і для Німеччини. І це небезпечний проєкт

Чим була мотивована Росія коли будувала "Північний потік-2"? Була економічна складова, чи це питання безпеки?

Усі сім років я знаю, що цей проєкт був створений не для економіки країни, а для геополітичної війни. Їхні компанії не хочуть інвестувати мільйони доларів на інфраструктуру, коли вона вже і так є ідеально функціонуюча.

Тому це абсолютно геополітичний проєкт. Але я маю змиритись з реальністю, що вони можуть його запустити. США вдадуться до заходів, якщо Росія і Німеччина порушать свої обіцянки.

Зараз "Північний потік-2" вже не такий небезпечний. Ми зробили багато — найбільші загрози були у минулому, у 2015, нині вже не існують. Постачання вже не так залежить від російської монополії, як це було раніше. Зріджений природний газ нині є у Польщі, Литві, Італії, Іспанії, Португалії. Є "Балтійська труба", яка проходить через Польщу і країни Балтії. У Європі є й інші джерела газу. Так що найвпливовіша зброя для Путіна вже втрачена.

США вдадуться до заходів, якщо Росія і Німеччина порушать свої обіцянки

Україна, Сполучені Штати, Польща й уся Східна Європа. Ми маємо продовжувати роботу усі разом. Ми зможемо перемогти Росію тільки якщо будемо працювати усі разом.

Які будуть подальші кроки США?

Ми завжди стежимо за ситуацією, щоб бути переконаними, що ми готові до різних сценаріїв. І ми будемо реагувати відповідним чином. Я думаю, що заходи будуть ефективними, якщо дотримуватись декількох правил. Зокрема, працювати зі своїми друзями-партнерами. Так, щоб не тільки США запроваджували санкції самотужки. Це ефективно, але не так ефективно, як у команді.

Я хотів би щоб росіяни розуміли, що це краще для всіх, в тому числі й для них, щоб вони продовжували експортувати газ через УкраїнуЧинний контракт із "Газпромом" на транспортування газу діє до 2024 року, як ми просили. І це те, що ми збираємося продовжувати робити. Тож коли ви питаєте мене про специфіку (стримування – ред.) я не можу дати вам відповіді. Але я живу з цим питанням в голові довгий час. І мені здається, я знаю ці заходи, до яких вдається Росія. І я буду слідувати обережно.

Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен призначив Амоса Хохштайна старшим радником з енергобезпеки у серпні 2021-го. У Вашингтоні його вважають противником проєкту "Північний потік-2".

Що відомо

  • "Північний потік-2" – газопровід, який збудувала російська компанія "Газпром" разом із енергетичними компаніями Німеччини, Франції та Австрії. Газопровід проходить через Балтійське море до Німеччини та зачіпає економічні зони та територіальні води п’яти країн: Данії, Німеччини, Росії, Фінляндії та Швеції. Після запуску потоку Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу в декілька мільярдів доларів на рік.
Графіка: Суспільне. Суспільне
  • 10 вересня 2021-го російський "Газпром" оголосив про завершення будівництва газогону "Північний потік-2". За даними Bloomberg, "Газпром" планує доправити перші обсяги природного газу до Німеччини за допомогою газогону "Північний потік-2" вже у жовтні.
  • У липні 2021-го лідери США і Німеччини Джо Байден і Ангела Меркель досягли домовленості щодо "Північного потіку-2": США заявили, що не будуть запроваджувати санкції проти компанії Nord Stream 2 AG і її керівництва, яка володіє газопроводом. Німеччина пообіцяла допомогти розвитку енергетики України. Також сторони зобов'язались вжити заходів проти Росії, якщо вона спробує позбавити Україну газового транзиту.
  • Україну на зустріч з президентом США Джо Байденом та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель не запросили.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!