Будівництво "Північного потоку-2" завершене – Газпром

. Голова правління ПАТ "Газпром" Олексій Міллер. Фото: gazprom.ru

Станом на ранок 10 вересня будівництво газогону "Північний потік-2" повністю завершене.

Про це заявив керівник компанії-оператора газогону "Газпром" Олексій Міллер, повідомляється на офіційному Telegram-каналі російського газового монополіста.

"На ранковій оперативній нараді в ПАТ "Газпром" голова правління Олексій Міллер повідомив, що сьогодні вранці о 8:45 за московським часом будівництво газопроводу "Північний потік-2" повністю завершене", – йдеться у повідомленні.

Раніше видання Bloomberg із посиланням на власні джерела повідомило, що "Газпром" планує доправити перші обсяги природного газу до Німеччини за допомогою "Північного потоку-2" вже у жовтні.

"Російський газовий гігант хоче почати транспортування палива першою ниткою газопроводу "Північний потік-2" в Німеччину з 1 жовтня", – йдеться у публікації.

Як зазначає видання, при цьому фактичні терміни постачання газу залежатимуть від рішення німецького регулятора.

Що відомо

  • 22 серпня під час візиту до Києва канцлерка Німеччини Ангела Меркель попередила російського президента Володимира Путіна про нові європейські санкції, якщо Кремль використовуватиме газогін "Північний потік-2" як зброю проти України.
  • Президент Володимир Зеленський ініціював консультації з Європейською комісією та урядом Німеччини щодо реалізації проєкту "Північний потік-2".
  • 18 травня видання Politico повідомило із посиланням на джерела в Держдепі, що США пропонують зняти санкції з очільника компанії Nord Stream 2 AG та члена ради директорів "Роснєфті" Матіаса Ворніга.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас підтвердив плани адміністрації США відмовитись від санкцій проти компанії-оператора газопроводу "Північний потік-2" та її директора.
  • "Північний потік-2" – це газопровід з Росії, який проходить через Балтійське море до Німеччини та зачіпає економічні зони та територіальні води п’яти країн: Данії, Німеччини, Росії, Фінляндії та Швеції. Його спроєктували в обхід України. Завершення будівництва газогону заплановане на 23 серпня.
  • "Північний потік-2" планували добудувати наприкінці 2020 року, але у середині грудня 2019 року проти будівництва газопроводу Державний департамент США наклав на компанії, які будуть газогін, санкції.
  • Ще через рік тодішній президент США Дональд Трамп і Конгрес схвалили додаткові санкційні заходи, щоб зупинити будівництво російського трубопроводу. Однак у травні 2021 року новий президент США Джо Байден заявив, що адміністрація вирішила скасувати санкції щодо будівництва газопроводу, оскільки проєкт майже закінчений, а санкції зашкодять відносинам з Німеччиною та іншими європейськими союзниками.
  • На газогоні "Північний потік-2" завершилися роботи зі зварювання останньої труби.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!