У вінницькому музеї-садибі імені Пирогова обрали нового директора

. pirogov.com.ua

У Національному музеї-садибі імені Пирогова 22 квітня обрали нового директора. Ним став Олександр Турський. Про це Суспільному розповіла в.о. директора Любов Коваленко.

18 років Турський очолював першу Вінницьку міську клінічну лікарню — до квітня 2018 року. Відтак керував медичним центром реабілітації залізничників у Хмільнику.

Разом з ним на посаду керівника музею-садиби претендували колишній заступник голови облдержадміністрації Микола Ільчук та колишній виконувач обов'язків керівника МОЗ Віктор Шафранський.

Турського обрали шляхом таємного голосування, участь у якому взяли дев'ять співробітників закладу.

За словами Любов Коваленко, після спецперевірки МОЗ має укласти контракт з новообраним директором.

У передвиборчій програмі Турський вказав, що, зокрема, має намір провести капітальний ремонт огорожі музею та церкви-некрополя, збудувати громадську вбиральню на території садиби. Також планує продовжити співпрацю з нащадками М.І. Пирогова, які проживають у Греції.

Біографія

Олександр Феодосійович Турський закінчив лікувальний факультет Вінницького медінституту ім. М.І.Пирогова у 1979 році. З жовтня 1980 по вересень 2000 проходив військову службу у ЗСУ. Військову службу закінчив на посаді начальника Центрального військового авіаційного госпіталю. Турський — полковник медичної служби запасу, учасник бойових дій в Афганістані. Нагороджений орденом та медаллю "За бойові заслуги". З вересня 2000 був головним лікарем МКЛ №1 у Вінниці.

Що відомо

Національний музей-садиба М.І. Пирогова розташований у садибі Вишня, де впродовж останніх двадцяти років (1861-1881) жив і працював вчений, хірург, анатом, творець воєнно-польової хірургії, засновник Товариства Червоного Хреста Микола Пирогов.

Об'єкти музею-садиби:

  • будинок, в якому жив М.І Пирогов, і де розміщена експозиція про його життя і діяльність;
  • музей-аптека з інтер'єрами приймальні та операційної М. І. Пирогова в його садибі Вишня;
  • церква-некрополь, де покоїться набальзамоване тіло ученого;
  • меморіальний парк, в якому збереглися дерева, посаджені Пироговим.