Сестри Верхові з Вінниці організували майстер-клас зі створення подільської писанки

. Суспільне Вінниця

Сестри Оксана та Марина Верхові створюють Подільські писанки з самого дитинства. У власному доробку мають понад дві тисячі екземплярів. За словами Марини Верхової створювати писанки інших вчать кілька років. Цьогоріч запросили 10 людей до бібліотеки, і організували онлайн-трансляцію, аби долучити якомога більше людей.

Історію та символіку великодньої писанки сестри вивчають понад 10 років.

"Характерні риси Подільської писанки в тому, що її символіка дуже проста, архаїчна, виразна. Вона відрізняється кольоровою гамою – біле, жовте, червоне і чорне тло", – каже Марина Верхова.

Ілона Ксьонз працює бібліотекаркою. На майстер-класі з писанкарства вперше. Раніше, розповідає, писанки сприймала як окрасу великоднього свята, а тепер, каже зрозуміла наскільки важливий кожен нанесений символ та його колір.

"Я дізналася багато нового. Я не знала, що символіка має таке велике значення для писанок. Це дуже корисно було і мені сподобалося", – розповідає Ілона Ксьонз.

Суспільне Вінниця

Оксана Верхова викладає образотворче мистецтво. Розповідає найдавніший орнамент на писанках геометричний (трикутники, спіралі, кола, сорококлинці). На Поділлі здебільшого наносили символи сонця, безкінечності, дерево роду.

Створювати писанки майстриня навчилась від своєї бабусі. Вона каже, навіть в часи радянської заборони, на Великдень, сама робила писачки і ними розмальовувала писанки.

"Писанка – це не малюнок на яйці, це символ, який передається", – говорить Оксана Верхова.

Суспільне Вінниця

Суспільне Вінниця

Створення писанки починають із малюнка. Далі писачком на нього наносять віск і опускають у фарбу, і знову малюнок писачком. І так кілька разів. Занурення у фарбу починають від найсвітлішої до найтемнішої. Завершальний етап вмивання писанки. Коли над вогнем знімають весь нашарований віск.

Участь у майстер-класі із писанкарства взяло десять людей. Всі вони працівниці книгозбірні. Онлайн до нього долучилося ще пів сотні учасників, каже Оксана Верхова.

Суспільне Вінниця

У бібліотеці створили більше десятка писанок. Свою колекцію поповнили і сестри Верхові.

Читайте також