"Відновлення" після пандемії. МЕА прогнозує різке зростання світових викидів у 2021 році

. Unsplash

Міжнародна енергетична агенція (IEA) прогнозує різке зростання викидів CO2 і збільшення попиту на різні види палива у 2021 році через відновлення світової економіки після пандемії. Сприятиме цьому процесу розгортання вакцинації проти COVID-19, а викиди вуглецю будуть другими найбільшими за всю історію спостережень.

Як йдеться у звіті МЕА, прискорене впровадження щеплень проти COVID-19 у багатьох ключових економіках та розповсюдження фінансової відповіді на економічну кризу підсилюють перспективи економічного зростання та призводять до відновлення попиту на всі види енергії у 2021 році.

Зазначається, що третя хвиля пандемії продовжує стримувати глобальний попит на енергію, однак розгортання вакцинації може змінити цей процес. Очікується, що обсяг глобальної економічної продукції відновиться на 6% у 2021 році, що призведе до збільшення глобального ВВП більш ніж на 2% більше від рівня 2019 року.

Читайте також: Зниження забруднення повітря може запобігти понад 50 тисячам смертей — дослідження

Прогнозується, що світовий попит на енергію збільшиться на 4,6% у 2021 році, що більш ніж компенсує скорочення на 4% у 2020 році та підвищить попит на 0,5% вище від рівня 2019 року.

"Майже 70% прогнозованого зростання світового попиту на енергію припадає на ринки, що розвиваються, та країни, що розвиваються, де попит повинен зрости на 3,4% більше від рівня 2019 року. Споживання енергії в країнах з розвиненою економікою, звичайно, буде на 3% нижче рівня до пандемії", — повідомляють в агенції.

Також аналітики прогнозують збільшення попиту на всі види викопного палива. Прогнозується, що попит на вугілля зросте на 60% більше, ніж усі відновлювані джерела енергії разом узяті, що спричинить зростання викидів майже на 5%, або на 1500 мільйонів тонн, що лише на 1,2% (або на 400 мільйонів тонн) нижче від рівня рекордних викидів у 2019 році.

Читайте також: Стан клімату не покращився на тлі пандемії — ООН

Попри це, світовий попит на нафту залишатиметься приблизно на 3% нижче від рівня 2019 року, незважаючи на очікуване зростання у 6,2% у 2021 році. Прогнозується, що використання нафти для автомобілів сягне рівня до пандемії наприкінці 2021 року.

"За прогнозами, використання нафти для авіації залишиться на 20% нижче від рівня 2019 року навіть у грудні 2021 року, а річний попит буде більш ніж на 30% нижчим, ніж у 2019 році. Повне повернення до докризового рівня попиту на нафту збільшило б викиди СО2 ще на 1,5%, що значно перевищило б рівень 2019 року", — додають аналітики.

Також вказується, що попит на вугілля у 2021 році має зрости на 4,5% (понад 80% приросту — в країнах Азії). За прогнозами, лише на КНР припаде понад 50% світового зростання. Світовий попит на вугілля в 2021 році повинен перевищити рівень 2019 року і наблизитися до свого піку 2014 року.

Попит на природний газ повинен зрости на 3,2% у 2021 році, що буде зумовлено збільшенням попиту в Азії, на Близькому Сході та в Російській Федерації. Очікується, що глобальний попит на 1% перевищить рівень 2019 року.

Читайте також: Через блокування Суецького каналу забруднення повітря діоксидом сірки зросло уп'ятеро

Попит на електроенергію повинен зрости на 4,5% у 2021 році. Майже 80% прогнозованого зростання попиту на 2021 рік припадає на ринки, що розвиваються, та країни, що розвиваються.

Також підвищеним попитом користуються відновлювальні джерела енергії (у 2021 році з них буде вироблено близько 30% електроенергії).

Що відомо

  • Часте використання онлайн-дзвінків та стрімінгових сервісів під час пандемії коронавірусу збільшило викиди вуглекислого газу. Однак обсяг викидів можна зменшити на 96%, якщо вимкнути камеру.
  • Американське космічне агентство NASA заявило, що 2020 рік став найспекотнішим за всю історію спостережень, з невеликим відривом обійшовши 2016 рік.
  • В ООН заявили, що від дефіциту прісної води в усьому світі вже страждають понад 3 млрд людей, та ситуація може погіршитись через недостатню боротьбу з кліматичною кризою та невдале керування сільським господарством.
  • Рівень парникових газів в атмосфері досяг рекордних значень, попри заборону на подорожі та глобальний локдаун.
  • Уряд Великої Британії переніс час заборони продажу нових автомобілів з бензиновими та дизельними двигунами з 2035 на 2030 рік.
  • Дві третини країн-членів Організації об'єднаних націй виступили за створення нового глобального договору, щоб подолати забруднення пластиком.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу