У Херсоні депутати не дали грошей на 80-ту річницю Акту проголошення Української Держави

У Херсоні депутати не дали грошей на 80-ту річницю Акту проголошення Української Держави

У Херсоні депутати не дали грошей на 80-ту річницю Акту проголошення Української Держави
. Суспільне Херсон

26 січня депутати Херсонської міської ради на черговій сесії, під час прийняття програми культурно-мистецьких заходів на 2021 рік, не дали 4 тисячі гривень на відзначення 80-ї річниці Акту проголошення Української Держави.

Депутатка Ольга Співакіна ( Блок Володимира Сальдо) запропонувала виключити з програми культурно-мистецьких заходів на 2021 рік пункт про святкування на офіційному рівні річниці “Акту проголошення Української Держави”, - повідомляє громадський рух ЧЕСНО.

За інформацією ЧЕСНО, у проєкті програми, опублікованому на сайті міської ради, пункту щодо святкування річниці “Акту проголошення Української Держави” немає, але за пропозицією депутата Олександра Ложичева ( Європейська Солідарність) цей пункт включили до додатку до програми.

У Херсоні депутати не дали грошей на 80-ту річницю Акту проголошення Української Держави

"Ми що, будемо святкувати акт, в якому славлять Адольфа Гітлера? Я пропоную виключити цей пункт і голосувати його окремо”, — заявила депутатка Співакіна. 

Пропозицію Ольги Співакіної голосувати окремо від програми культурних заходів, які фінансує бюджет міста. Її підтримали тільки фракції Блоку Сальдо, ОПЗЖ та декілька депутатів із фракції “Нам тут жити”. 

Не підтримали депутати і пропозицію депутата Ігоря Семенчева взагалі виключити цей пункт з програми.

Врешті депутати двічі голосували за програму культурно-мистецьких заходів. Перший раз із додатком і провалили голосування. Другий - вже без додатку.

Програму прийняли без додатку, в якому були передбачені 4 тис. гривень на святкування річниці Акту, така ж сума — на святкування Дня добровольця та інші заходи. 

Агенству МОСТ Херсонський міський голова Ігор Колихаєв прокоментував , що голосував проти, бо "діди вювали".

За даними ЧЕСНО, Ігор Колихаєв ще рік тому, будучи депутатом Верховної Ради, не вважав цю дату якоюсь неправильною і був співавтором проєкту постанови про урочисте відзначення річниці на державному рівні.

Таке ставлення до "Акту проголошення Української Держави" не дивне, - вважає історикиня Наталя Кузовова.

"Це все радянська пропаганда. Степана Бандеру називали поплічником Гітлера, звинувачували в геноциді євреїв. У людей за роки , десятиляття, склалась така думка і чомусь вона асоціювалася саме з цим актом",- прокоментувала Суспільному історикиня.

За словами Наталі Кузовової, тому і на Херсонщині так сприймають ці історичні факти.

"Ну і саме ставлення людей до української державності. Буває так, що тільки згадують про державність і відразу такий негатив у людей виникає, і маса звинувачень у тих, хто не підтримує ідею української державності, ідею, пов'язаною з Україною, як незалежною державою. Це все таке не яскраво виражене і приховується відповідно", - вважає історикиня.

Що відомо

  • 30 червня 1941 року у Львові Українськими національними зборами проголошено декларацію про відновлення Української держави.
  • У 2016 році депутати Херсонської міської ради прийняли рішення, згідно з яким відзначення цього пам’ятного дня відбувається на місцевому рівні і управління культури має включати його до програм.
  • Херсоні вперше відзначали це свято у 2017 році
На початок