Байден прибрав кнопку для виклику коли й хоче перевезти у Білий дім велотренажер

Байден прибрав кнопку для виклику коли й хоче перевезти у Білий дім велотренажер

ЗМІ
Байден прибрав кнопку для виклику коли й хоче перевезти у Білий дім велотренажер
. AP

Президент США Джозеф Байден прибрав з Овального кабінету кнопку, встановлену його попередником Дональдом Трампом для виклику дієтичної коли. Він також хоче перевезти до Білого дому свій велотренажер, який, на думку спецслужб, може становити загрозу кібербезпеці.

Як пише The New Yourk Times, велотренажер президента марки Peloton вартістю понад дві з половиною тисячі доларів поєднує в собі тренажер і планшет з доступом в інтернет. Він оснащений вбудованою камерою і мікрофоном, що дозволяє під час тренування вести трансляції, відвідувати онлайн-заняття, а також змагатися з іншими змагатися на основі показників тренувань.

Видання зазначає, що цей велотренажер став незамінним інструментом для тренувань Байдена в період карантину, пов'язаного з пандемією. Утім, у Секретній службі переконані, що це може становити загрозу кібербезпеці Білого дому.

Водночас експерти з кібербезпеки зазначили, що якщо президент захоче привезти із собою велотренажер, вони зроблять усе для того, аби убезпечити, змінивши програмне забезпечення пристрою.

"Безпека президента завжди зводиться до врівноваження президентських потреб і бажань з відносним ризиком безпеки будь-якого окремого об'єкта", - сказав директор ініціативи з кібербезпеки в дослідницькій організації Aspen Institut Гарретт Графф.

За словами колишнього заступника директора Агентства національної безпеки, Річарда Х. Леджетта-молодшого, щоб зробити велотренажер придатним для Білого дому, камеру і мікрофон в планшеті доведеться прибрати, президенту Байдену доведеться обирати чуже ім'я користувача і змінювати його щомісяця, а також зберігати пристрій якомога далі від місць, де можуть бути конфіденційні розмови.

"Якщо він з тих, хто крутить педалі та розмовляє з людьми, це може стати проблемою", - сказав пан Леджетт.

Видання зазначає, що для Байдена, який у свої 78 років став найстарішим президентом, поїздка на велотренажері має політичний сенс, навіть якщо це суперечить кібербезпеці, оскільки під час передвиборчої кампанії Дональд Трамп неодноразово намагався переконати американців у тому, що Байден слабкий.

Байден не перший президент, який поставив питання про особисту кібербезпеку під загрозу.

До нього Секретній службі доводилося врегулювати ситуацію з Дональдом Трампом, який хотів дзвонити з особистого iPhone і Бараком Обамою, який привіз в Білий дім телефон BlackBerry, а пізніше захотів використовувати iPad, що також не відповідало поняттям про кібербезпеку в Білому домі.

Червона кнопка

Після інавгурації 20 січня, Джозеф Байдн вніс зміни до Овального кабінету, в якому зі столу прибрав кнопку з написом дієтична кола (Diet Coke), яку встановив на столі 45-й президент США Дональд Трамп. Про це написав журналіст Times Radio і виклав відповідні фото.

Байден прибрав кнопку для виклику коли й хоче перевезти у Білий дім велотренажер
Кнопка для виклику коли обведена червоним. Twitter

Про червону кнопку на президентському столі стало відомо у 2017 році, коли журналісти Associated Press підготували матеріал до 100 днів із моменту вступу Трампа на посаду президента. Якщо на неї натиснути, до кабінету входить дворецький зі склянкою дієтичної коли.

Що відомо

  • Удень 20 січня попередник Байдена Дональд Трамп покинув Білий дім, а Байден приїхав до будівлі Капітолія, де відбувалася його інавгурація.
  • Через кілька годин після вступу на посаду Байден підписав 15 указів, які стосуються його передвиборчої кампанії. Щонайменше дев'ять з них скасовують накази 45-го президента Дональда Трампа.
На початок