Добудувати туалет та перебудувати класи: як школи Чернігівщини мають підлаштуватися під Санрегламент

Добудувати туалет та перебудувати класи: як школи Чернігівщини мають підлаштуватися під Санрегламент

Добудувати туалет та перебудувати класи: як школи Чернігівщини мають підлаштуватися під Санрегламент
. Суспільне Чернігів

У Грем’яцькій школі потрібно будувати туалет на другому поверсі, а у Смяцькій треба перебудовувати класи, щоб від учительського столу до учнівської парти було 50 сантиметрів. З 1 січня почав діяти новий Санітарний регламент для шкіл, розроблений Міністерством охорони здоров’я. Як його виконати на місцях – розбиралися журналісти Суспільного.

З початку існування школи в Грем’ячі ніколи не було теплої вбиральні, користувалися вуличним туалетом. Нову вбиральню, яка відповідає усім вимогами санітарного регламенту для шкіл, прибудували до школи минулого року. Ввели в експлуатацію 1 вересня. Витратили на все 2 мільйони 750 тисяч гривень. Відтоді заклад повністю відповідав вимогам тодішнього санітарного регламенту.

З 1 січня 2021 року норми змінили. І тепер, щоб відповідати їм, в школі потрібно побудувати ще один такий туалет – вже на другому поверсі, бо школа двоповерхова.

«Я думаю, якщо будуть виділені кошти, то можна зробити, але з кожним роком дітей по селах дуже мало залишається. І народжується мало. Якщо взяти 90-ті роки, то тут було 380 учнів. Зараз 134. Нам би вистачило і того туалету, який є на першому поверсі», - говорить директорка школи Тетяна Мельник.

У Смяцькій школі до 2019 року також була вулична вбиральня, розповідає її директор Тимофій Ковальчук. Тепер в школі сучасна вбиральня. Така як і в Грем’ячі. Школа тут одноповерхова, цей пункт регламенту навчальний заклад виконав. Але є інша невідповідність, щоб її усунути треба перебудовувати існуючі класи.

Найбільший клас Смяцької школи налічує 14 учнів. Розмістити їх за вимогами нового регламенту неможливо, каже директор.

Відстань від стола вчителя до першої парти має бути пів метра, а відстань від монітора та дошки до першої парти 2,5-2,6 метра. Довжина класів у цій школі 4 метри загалом. Всі класи в школі однакові за площею, каже директор. Попереднім вимогам вони відповідали.Тепер же накладаються ще норми організації учнівського простору, що діють під час карантину.

З нового року школи району, в тому числі Грем’яцька та Смяцька, переведені з району на баланс Новгород-Сіверської громади. Без грошової допомоги з боку держави, зробити відповідними до нового регламенту всі школи поки неможливо, сказав телефоном начальник відділу освіти Новгород-Сіверської міськради Павло Верченко.

Читайте також:

"Відкрили реєстрацію на пробне ЗНО: як проходить та скільки коштує"

На початок