Україна думає, чи впроваджувати свідоцтва про проведення вакцинації проти COVID-19 — Ляшко

Україна думає, чи впроваджувати свідоцтва про проведення вакцинації проти COVID-19 — Ляшко

Україна думає, чи впроваджувати свідоцтва про проведення вакцинації проти COVID-19 — Ляшко
. Ілюстративне фото/Pixabay

Україна розглядає можливість впровадження міжнародних свідоцтв про проведення вакцинації проти коронавірусу. Однак питання залишається на стадії обговорення, оскільки невідомо, чи унеможливлює поширення коронавірусу вакцинована людина.

Про це під час брифінгу заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Після появи вакцини деякі країни замінюють поліси страхування, тести ПЦР саме на міжнародні свідоцтва про проведення вакцинації проти коронавірусу. Україна також розглядає це питання, але поки що не впроваджує, оскільки сьогодні це питання поки що обговорюється. Це питання буде розглядатися після того, як ми чітко отримаємо інформацію, чи унеможливлює поширення коронавірусу вакцинована людина", ‒ розповів він.

Ляшко відзначив, що наразі дослідження препаратів проти коронавірусу було зосереджене на зменшенні летальності та полегшенні перебігу захворювання.

Що таке міжнародне свідоцтво про проведення вакцинації

Як зазначив головний санлікар, свідоцтво про наявність щеплення від конкретної хвороби використовується винятково при перетині кордону.

"До пандемії коронавірусу найчастіше таке свідоцтво видавалося після проведення вакцинації саме проти жовтої лихоманки і воно вимагалося при перетині державного кордону в країни, в яких є ймовірність інфікування жовтою лихоманкою, щоб зупинити міжнародне поширення цієї хвороби. Також деякі країни, які є вільними від поліомієліту, вимагають міжнародне свідоцтво про проведення вакцинації саме від поліомієліту при наданні візи або при перетині держкордону", ‒ пояснив Ляшко.

У часи пандемії багато країн встановили додаткові вимоги при перетині держкордону іноземцями, які спрямовані на зупинення поширення коронавірусу.

Водночас він наголосив, що свідоцтво треба відрізняти від імунного паспорту про проведення вакцинації, який засвідчує наявність імунітету до коронавірусу і дає привілеї людям, які його мають. Санлікар відзначив, що раніше Всесвітня організація охорони здоров'я застерігала країни світу від впровадження імунних паспортів, і в Україні це питання наразі не стоїть.

Що відомо

  • Президент компанії DiaPrep System Inc Михайло Фаворов зробив щеплення вакциною Modernа в Атланті, що у США. Його компанія спільно з Інститутом мікробіології і вірусології Національної академії наук займається розробкою української вакцини від COVID-19.
  • Фаворов заявляв Суспільному, що три фази випробування потенційної української вакцини від COVID-19 у випадку “сприятливих обставин” можуть бути завершені протягом року.
  • Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що розробка української вакцини від COVID-19, яка знаходиться на доклінічній фазі, будет коштувати понад 100-150 мільйонів гривень.
На початок