Харківська ОДА не має офіційних даних щодо намірів виробництва російської вакцини у Харкові

Харківська ОДА не має офіційних даних щодо намірів виробництва російської вакцини у Харкові

Харківська ОДА не має офіційних даних щодо намірів виробництва російської вакцини у Харкові
. Суспільне Харків

Інформація про наміри харківської компанії "Біолік" виробляти російську вакцину проти COVID-19 Харківській облдержадміністрації відома із засобів масової інформації.

Офіційного підтвердження цьому посадовці не мають, сказав 5 січня журналістам заступник голови Харківської ОДА Тарас Пастух.

"Якщо такі факти будуть підтверджені, про те, що буде укладений якийсь договір з підприємством, тоді, відповідно, будемо реагувати. На даний час це поки що інформація тільки із засобів масової інформації", — сказав Пастух.

Напередодні агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на главу Державного експертного центру Міністерства охорони здоров'я України Михайла Бабенка повідомило, що станом на 4 січня центр не отримував заявок на реєстрацію будь-яких вакцин від компанії "Біолік".

Що відомо

  • Про те, що харківська компанія "Біолік" звернулася до Міністерства охорони здоров'я та Державного експертного центру МОЗ за реєстрацією російської вакцини "Спутник V", днями повідомили в політичній партії "Опозиційна платформа — За життя". У самій фармкомпанії жодних заяв про це не робили. Суспільне звернулося до компанії з офіційним запитом.
  • Попередній коментар "Біоліку" на тему вакцини проти COVID-19 вийшов на початку грудня. Тоді в компанії повідомили, що можуть виробляти будь-який лікарський засіб "лише за умови його державної реєстрації", але жодних контрактів на виробництво вакцин не підписувало.
  • 2 січня в МОЗ повідомили, що виключають можливість використання російської вакцини. "Україна використовуватиме лише ті вакцини проти COVID-19, які успішно пройшли третю фазу клінічних досліджень. Тому всі чутки та політичні заяви щодо державної реєстрації в Україні російської вакцини-кандидата не відповідають дійсності", — написав головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.
  • Проти використання російської вакцини в Україні в інтерв'ю The New York Times висловився глава держави Володимир Зеленський. Глава МЗС України Дмитро Кулеба в інтерв'ю газеті "День" сказав: "Коли йдеться про російську вакцину, то вона є гібридною зброєю Росії проти України".

На початок