Печиво, трамвай, залікова книжка та футбольний фанат: у Дніпрі відкрили ще чотири мініскульптури

Печиво, трамвай, залікова книжка та футбольний фанат: у Дніпрі відкрили ще чотири мініскульптури

Печиво, трамвай, залікова книжка та футбольний фанат: у Дніпрі відкрили ще чотири мініскульптури
. Суспільне Дніпро

У Дніпрі відкрили ще чотири мініскульптури, створені в рамках проєкту “Відчуй Дніпро”. Вони присвячені печиву “Дніпро”, першому трамваю, студентському руху та вболівальникам футбольної команди. До цього у місті звели ще три скульптури “Марафонець Дніпра”, “Дніпровський диригент Гурген Карапетян” та “Міст Олександра Поля”.

Бронзову скульптуру “Печиво “Дніпро” розмістили на оглядовому майданчику у парку Шевченка. Донька авторки рецепту Лариса Білецька розповідає, це унікальне печиво, виготовити яке неможливо в домашніх умовах.

"Це печиво не цукрове і не здобне. Воно серединка між цукровим і здобним. У 1967 році, коли вже було багато цукрового печива, його ніхто не їв, треба було вигадати щось нове. І треба було, щоб його робили не ручним методом, а на машині. Тому мама вигадала такий відсоток жирності і цукру, щоб воно було як цукрове, але у нього був смак здобного печива", - розповіла Лариса.

Ще одна мініскульптура - “Залікова книжка студента”, розташована на фасаді університета митної справи та фінансів.

Мініатюрна залікова книжка допомагатиме студентам скласти іспити
Мініатюрна залікова книжка допомагатиме студентам скласти іспити. Суспільне Дніпро

Співавторка проєкту Анна Самойленко каже, ця скульптурка допомагатиме студентам складати сесії. Аби отримати гарну відмітку на іспиті, потрібно напередодні підійти та потерти її.

Мініскульптуру «Дніпровський трамвай» встановили на Катеринославському бульварі. Вона присвячена першому у місті трамваю, котрий запустили у 1897 році.

На Катеринославському бульварі встановили мініскульптуру "Дніпровський трамвай"
На Катеринославському бульварі встановили мініскульптуру "Дніпровський трамвай". Суспільне Дніпро

"Це трамвайчик, який їде всіма маршрутами Дніпра, в якому цілодобово пересувається стільки народу... Це для Дніпра дуже важлива частина його життя. Його порівнюватимуть з тим, що зараз курсує маршрутом №1, але це не той, це перший, який був у той час, це саме з того зроблений", - пояснив автор проєкту Карен Агаджанян.

Ще одна мініскульптура у парку Глоби - «Фанат Дніпра». Її, за словами містянина Євгена Перевєрзіна, можна інтерпретувати по-різному: фанат Дніпра як міста, так і футбольного клубу.

"Таке знакове місце, воно називається Брехаловка. Тут збиралися вболівальники “Дніпра”, обговорювали новини, коли не було інтернету, не було розвинуте телебачення. Збиралися всі після гри або під час матчів, котрі не транслювалися, бігли на поштамт, телефонували в Москву, де грав “Дніпро”, або в і інші країни", - розповідає Євген.

Ідею перейняли у європейських країн, розповідає автор проєкту Карен Агаджанян. Наразі у місті встановили 7 мініскульптур. Всього заплановано 8. Їхня вартість — 200 тисяч гривень. Кошти були виділені в рамках міської програми “Бюджет участі”.

"Кожна скульптурка має історичну цінність, поєднує якусь частину населення нашого міста", - каже автор проєкту.

Автори планують продовжувати проєкт, запрошують містян долучатися та пропонувати свої ідеї.

Читайте також

Ще одна міні-скульптура у Дніпрі — диригенту Гургену Карапетяну

На початок