Запас на свята. Кропивничани здали майже 7,5 літрів крові за 3 години

Запас на свята. Кропивничани здали майже 7,5 літрів крові за 3 години

Запас на свята. Кропивничани здали майже 7,5 літрів крові за 3 години
. Суспільне: Кропивницький

Майже 7,5 літрів крові протягом 3 годин здали 16 кропивничан в обласній станції переливання крові. Про це Суспільному розповів завідувач відділення станції переливання крові Вадим Чернишов. Акцію зі збору крові, передусім з третьою та четвертою групами, організували, щоб поповнити банк крові на новорічні та різдвяні свята. Використовуватимуть її і для лікування онкохворих і породіль.

За словами Вадима Чернишова, запас крові є, акцію організували, щоб перестрахуватись: ”Такі групи, як 4-та і 3-тя, рідкісні. Їх мають лише 20% донорів. А в банку має бути по 5 літрів крові кожної групи та резусу в запасі”.

Перед здачею крові терапевт вимірює донорам тиск і температуру. Помивши руки та випивши чай з печивом, йдуть здавати кров.

Кропивничанин Олександр Зима здавав кров вдруге. Про збір крові дізнався із соцмереж.Має 4-ту негативну групу. Знає, що вона рідкісна: ”Це комусь, можливо, врятує життя, а я маю можливість перевірити свою кров на певні захворювання”.

Акція триватиме до 31 грудня.

Що відомо

Завідувач відділення станції переливання крові розповів про вимоги до донорів: мінімальна вага донора – 50 кілограмів, повноліття, відсутність хронічних й гострих захворювань, в тому числі й шкірних, наявність усіх органів, відсутність інвалідності.

”За два дні до здачі крові донор не має їсти нічого жирного та молочного, бананів, не вживати алкоголь, не палити, пити побільше води і не вживати аспірин та інші медикаменти”,– додав Вадим Чернишов.

Читайте також

На початок