Визначитися з пріоритетами: як адмінреформа впливає на життя районів Харківщини

Визначитися з пріоритетами: як адмінреформа впливає на життя районів Харківщини

Визначитися з пріоритетами: як адмінреформа впливає на життя районів Харківщини
. Суспільне Харків

Після укрупнення районів Харківщини й утворення нових 56 територіальних громад власність, яку утримували райони, має перейти на баланс громад. Під час передачі майна деякі підприємства можуть ліквідувати, тож депутатам потрібно визначитися з пріоритетами, а жителям районів — проявити активність.

Таку думку в етері "Українського радіо Харків" висловив доцент Національної академії державного управління при Президентові України Олег Конотопцев.

За його словами, працівникам лікарень, бібліотек та інших закладів, які були на балансі районних рад, варто проявити активність і поспілкуватися із депутатами громад.

"Населенню, щоб не опинитися у центрі зайнятості, треба проявляти активність. Все ж таки скорочення будуть. Те, що раніше було необхідне району і відмерло ще за часів районів, зараз у ході такої передачі — ідеальна можливість ліквідувати те, що не потрібне. І зараз треба натиснути на депутатів у тергромадах, щоб вони визначилися із пріоритетами й фінансували ті ж самі бібліотеки або лікарні, якщо дійсно доведеться обирати", — вважає Конотопцев.

Читайте також: Сім територіальних громад Харківщини отримали у власність державні угіддя

Як приклад Конотопцев наводить дві територіальні громади Харківщини — Коломацьку та Печенізьку, межі яких повністю збігаються із межами однойменних ліквідованих районів. Утримання районних лікарень, за словами Конотопцева, бюджет цих громад не потягне.

"Там населення стільки, що чотирьох лікарів у статусі фізичної особи-підприємця цілком достатньо, щоб надавати первинну меддопомогу. Там навіть поліклініку створювати не треба. А тепер за нашим законодавством їм нав'язують те, що називається центральною районною лікарнею. Вони не потягнуть. І вже є в Україні випадки, коли громади відмовляються приймати колишнє районне майно, бо вони це не потягнуть, їм це не потрібне", — каже Конотопцев.

Внаслідок децентралізації понад сотня працівників культури Куп'янського району Харківщини, зокрема бібліотекарі, можуть залишитися без роботи.

Голова Куп'янської райради Ігор Коваленко сказав, що долю працівників вирішуватимуть громади: "Скорочення не планується, буде оптимізація, але це вже будуть вирішувати ті громади, які візьмуть на баланс бібліотеки".

За його словами, районний бюджет — 200 тисяч гривень.

"Депутатам сьогодні уже важко, бо треба знайти порозуміння з новообраними керівниками об'єднаних громад. Депутатський корпус об'єднаного Куп'янського району — це Великобурлуцький, Дворічанський, Шевченківський і Куп'янський район — порозуміння вже є. 200 тисяч вистачить тільки на зарплатню апарату райради, а далі будуть вільні залишки, які ми розподілятимемо серед громад", — коментує Коваленко.

Значну кількість об'єктів вже передали, каже голова райради: "Для прикладу, ми передали усі заклади освіти, культури, соціальної сфери у громади. Все, що на їхній території, ми їм попередавали".

Передачею майна займаються і в Лозівському районі, повідомив голова райради Вадим Гоч.

"Бюджет ухвалений, на сесії вирішували питання субвенцій на фінансування закладів освіти. Про передачу майна були питання. Згоди дійшли, рішення були прийняті. Бюджет прогнозований з тих надходжень, які нам держава залишила на 2021 рік — 60 тисяч гривень. Самі розумієте, що майже ні на що не вистачить. Там, наскільки мені відомо, будуть залишатися якісь перехідні залишки з бюджетів тих рад, правонаступниками яких ми стали, і будемо просити субвенції, можливо, у тих же громадах", — розповів Гоч.

"Завдання райради — максимально передати майно, яке залишається після попередніх райрад, соцсферу, комунальні заклади, передати на ОТГ, пропорційно розподілити, це найосновніші питання", — додав він.

Звільнень не уникнути, визнає голова Лозівської райради.

"Буде оптимізація — це ті процеси, які необхідні, на жаль... Послуги у тій кількості і якості як надавалися, так і будуть надаватися. Єдине, на що це може повпливати, ті люди, які працювали, можливо, десь якісь скорочення і будуть. Але ми намагаємося робити так, щоб це були незначні скорочення", — сказав Гоч.

Читайте також: 17 липня парламент проголосував за нові райони Харківщини: список.
На початок