Більшість українців почуваються щасливими попри негаразди

Більшість українців почуваються щасливими попри негаразди

Опитування
Більшість українців почуваються щасливими попри негаразди
. Ілюстративне фото: pixabay

Станом на кінець 2020 року більшість українців почуваються щасливими попри економічні негаразди та епідемію COVID-19, однак рівень щастя є найнижчим у порівнянні з останніми роками.

Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

"Попри економічні негаразди та епідемію коронавірусу більшість українців все ж почувалися щасливими у 2020 році: 8,5% дуже щасливими й 45,5% – переважно щасливими. Проте це найнижчий рівень відчуття щастя, у порівнянні з 2017–2019 роками", — йдеться у результатах.

Згідно з ними, цьогоріч зафіксовано найвищу частку респондентів, які заявили, що почуваються переважно нещасними (29%) та зовсім нещасними (9%). За даними соціологів, наприкінці 2020 року найпоширенішими почуттями, які відчувають українці розмірковуючи про майбутнє країни, лишилися надія (43%), оптимізм (31%) і тривога (28%). Також зросла кількість українців, які відчувають розгубленість: тепер їх 18%.

Дослідники стверджують, що у 2020-му дещо зріс песимізм: з 5,5% наприкінці 2019 до 8% у грудні цього року. І трішки зменшився інтерес: з 13% до 9%. Водночас пандемія COVID-19 практично не вплинула на такі почуття, як тривога (28%), страх (9%), і байдужість (4%).

"Хоча почуття стосовно майбутнього країни стали більш обережними, українці залишаються оптимістами, коли думають про особисті перспективи в наступному році. 21% опитаних вважає, що новий рік особисто для них буде кращим, а ще 62% сподіваються, що кращого буде більше, ніж гіршого", — підсумували соціологи.

Довідка. Опитування проводилося методом особистого інтерв'ю серед 2004 повнолітніх осіб з 5 до 13 грудня 2020 року на підконтрольній території України. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3% з імовірністю 0,95.

Що відомо

  • Цього року понад 80% українців збираються зустрічати Новий рік удома з родиною. Водночас майже кожен десятий українець сподівається провести новорічну ніч у гостях у друзів або родичів.
  • Понад 17% українців вважають, що події в країні розвиваються у правильному напрямку, а 65,5% мають з цього приводу протилежну думку.
  • Опитані соціологічною службою Центру Разумкова громадяни України найбільше довіряють Збройним силам і найменше — чиновникам. Президенту Володимиру Зеленському довіряють 33%, в той час, як не довіряють 62%.
На початок