У Херсоні скасування пільг на проїзд у громадському транспорті розглядають у суді: які думки містян

У Херсоні скасування пільг на проїзд у громадському транспорті розглядають у суді: які думки містян

У Херсоні скасування пільг на проїзд у громадському транспорті розглядають у суді: які думки містян
. Суспільне Херсон

У Херсоні скасування пільг на проїзд у громадському транспорті розглядають у суді. Що думають про повернення пільг містяни - дізнавалось Суспільне.

Цей позов до окружного суду Юрій Дегтярьов подав кілька місяців тому. Чоловік - учасник бойових дій у Афганістані. Він оскаржує відміну пільг на проїзд у місті.

"Я позивався до суду з приводу того, що виконком порушив Конституцію і Закони України. Обурило те, що у маршрутках, у транспорті написано, що згідно з Постановою №355 від 17.11.2020 р пільги скасовані і три знаки оклику".

Оксана Погомій - депутатка міської ради. Минулої сесії фракція, до якої входить жінка, піднімала питання повернення пільгового проїзду. Підтримали цю ініціативу кілька депутатів.

"Коли ми підняли це питання, нас підтримало 19 депутатів, котрі проголосували. Ми обговорювали і у нас є така ідея. Як у великих містах, наприклад Київ, там є картка киянина, у Херсоні нехай би була картка херсонця і тоді за цією карткою люди користуватимуться пільгами і тоді пільги нашим транспортникам компенсуватимуться правильно".

Директор комунального підприємства "Херсонкомунтранссервіс" говорить, що йому зрозуміле обурення пільговиків. Павло Ткаченко пояснює, як краще, на його думку, вийти із цієї ситуації:

"Моя думка, що у місті Херсоні має бути монетизація. Це повністю знівелює політичні амбіції деяких людей і повністю знівелює конфліктні ситуації між водіями і пасажирами. Хочу додати, що згідно з Законом України існує ціла низка пільгових категорій громадян, які мають згідно з цим Законом право на безкоштовне перевезення. Але також у цьому Законі прописано те, що перевізникам повинні компенсувати ці кошти, що в Херсоні, на жаль, не робиться".

Юристка Олена Іпатенко ситуацію з відміною пільг у громадському транспорті Херсона пояснює так:

"Законами України та постановами Кабінету Міністрів України передбачені пільги для певних категорій громадян на проїзд. у тому чи іншому громадському транспорті. Це, на приклад, учасники бойових дій та прирівняні до них особи з інвалідністю війни та прирівняні до них та деякі інші категорії громадян. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 211 від 11 березня 2020 року та з подальшими змінами. В тому числі знову ж таки постанови Кабміну 1236 від 9 грудня, якою встановлюється карантин на території України та відповідні обмежувальні заходи, пов’язані з цим, йде мова про встановлення особливих умов перевезення пасажирів, зокрема саме щодо кількості пасажирів, яка не повинна бути більшою, ніж кількість місць для сидіння, але жодної мови про те, щоб відмінити пільги у цих нормативно-правових актах немає. в той же час Законом України про місцеве самоврядування в Україні не передбачено можливість органам місцевого самоврядування відміняти пільги, які передбачені законами України та постановами Кабміну України. Знову ж таки, відповідно до статті 30 Закону України про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, органи місцевого самоврядування у деяких випадках можуть встановлювати особливі умови перевезення пасажирів, але це знову ж таки не означає скасування цих пільг".

Суспільне намагалось отримати коментарі від депутатів, які були проти або утрималися від голосування. На цей час відповіді ми не отримали. Залишаємо за ними право у будь – який зручний для них спосіб і час озвучити свою позицію. На сьогоднішній день у громадському транспорті Херсона пільгового проїзду немає.

Еріка Авдєєва, В’ячеслав Ходус, Ігор Педченко.

На початок