У Полтаві завершують демонтаж покрівлі будівлі колишнього кадетського корпусу

У Полтаві завершують демонтаж покрівлі будівлі колишнього кадетського корпусу

У Полтаві завершують демонтаж покрівлі будівлі колишнього кадетського корпусу
. Суспільне Полтава

Цієї суботи на даху колишнього кадетського корпусу у Полтаві мають завершити всі заплановані на грудень роботи. Зокрема, демонтувати дах та зібрати сміття. Після цього роботи призупинять до того моменту, поки не надійде фінансування на наступний рік від Державної судової адміністрації, каже керівник обласного управління Віталій Федько. А 2021 в будівлі мають облаштувати систему водовідведення та звести дах.

Розділяють відбійним молотком та вантажать на тачку. Так від сміття та поруйнованих будівельних матеріалів очищують дах колишнього кадетського корпусу у Полтаві.

Демонтаж покрівлі будівлі колишнього кадетського корпусу
Демонтаж покрівлі будівлі колишнього кадетського корпусу. Суспільне Полтава

Роботи стартували на початку грудня, а завершать їх цієї суботи. За три тижні, окрім прибирання покрівлі, демонтували карнизні плити та вивезли сміття із приміщення, каже виконроб фірми-підрядника Дмитро Кушко.

"Згідно з графіком, ми встигаємо все зробити. Нам треба було обов’язково зробити демонтаж покрівлі, очищення горища від сміття і його вивезення з території будівництва.Загалом у нас працює 30 людей",− говорить виконроб фірми-підрядника Дмитро Кушко.

Кругла площа в Полтаві і Кадетський корпус
Кругла площа в Полтаві і Кадетський корпус. Суспільне Полтава

За грудень на ці роботи витратили близько мільйона гривень. А наступного року за 35 мільйонів мають облаштувати новий дах та систему водовідведення.

"Вже у січні почнемо планувати наступний рік, щоб, коли надійдуть гроші, ми відразу були готові",−каже виконроб фірми-підрядника Дмитро Кушко.

Демонтаж покрівлі будівлі колишнього кадетського корпусу
Демонтаж покрівлі будівлі колишнього кадетського корпусу. Суспільне Полтава

Цієї зими будівля стоятиме без даху.

"Зрозуміло, що за один день дах на об’єкті не буде встановлено. Проте хвилюватись з цього питання, я не думаю, що є сенс. Адже стільки вже років будівля стоїть без нормального даху в зимовий період.

Ми розраховуємо, що десь в першій половині 2021 року проєкт повністю буде запущений і ми розпочнемо готувати документацію на подальші роботи", − каже архітекторка, членкиня ГО "Збережемо Полтаву".

Усі роботи в будівлі фінансує Державна судова адміністрація. Їй пам’ятку із балансу міста передали у серпні 2019.

"Ми рухаємося пропорційно, скажемо так. Ми б не встигли освоїти гроші цього року, навіть якби нам держава далагроші значні, у зв’язку з оформленням дозволів в ДАБІ. Завершили повний цикл оформлення документів, дозвільних документів, провели торги і так далі. Ця будівля буде повністю збережена для подальшого проектування та будівництва", − каже керівник територіального управління ДСА на Полтавщині Віталій Федько.

Покрівля будівлі колишнього кадетського корпусу
Покрівля будівлі колишнього кадетського корпусу. Суспільне Полтава

Загалом реставрація може обійтися приблизно у 300 мільйонів гривень. Завершити роботи планують до 2023. У приміщення мають перенести суди Подільського, Шевченківського та Київського районів міста, а також – суд Полтавського району.

Нагадаємо, будівля колишнього кадетського корпусу в Полтаві – пам’ятка архітектури національного значення. Її звели 1840 у стилі класицизму. Це найстаріший кадетський навчальний заклад в Україні.

На початок