В обласній інфекційній лікарні Херсонщини новий кріоциліндр: які його переваги

В обласній інфекційній лікарні Херсонщини новий кріоциліндр: які його переваги

В обласній інфекційній лікарні Херсонщини новий кріоциліндр: які його переваги
. Суспільне Херсон

85 зі 111 пацієнтів, які перебувають наразі у Херсонській обласній інфекційній лікарні з діагнозом COVID, потребують кисню. 18 грудня там розпочали під’єднання нового кріоциліндру для зберігання кисню.

На забезпеченні обласної інфекційної лікарні є кріоциліндри, в які вміщується понад 2 тонни кисню, новий зможе вмістити більше 20 тонн.

Маленького кріоциліндру, розказує керівник обласної інфекційної лікарні Володимир Мітковський, не вистачає, крім того, лікарі побоюються негоди і можливих проблем із постачанням кисню. Для лікування важких хворих із коронавірусом, кисень вкрай необхідний, каже лікар, тому діють на випередження.

"Постачання кисню до лікарень – це на сьогодні проблема номер 1 при лікування хворих із коронавірусною інфекцією. Саме безперебійне постачання кисню до лікарні є першочерговим завданням разом з медикаментозним забезпеченням. Ємностей із киснем, які в нас були, вкрай недостатньо. В нас 5 ємностей десь по 2800 кг кисню, цього нам вистачає максимум на півтори доби. Гроші з державного бюджету пішли на підготовчі роботи для встановлення кріоциліндру. Кріоциліндр ми взяли в оренду. На заправку його киснем кошти також передбачені у держбюджеті десь до середини березня. Нам вистачатиме на 10-15 днів цього циліндру".

Подібних кріоциліндрів, розказує працівник фірми, по Україні встановили більше 200. На території інфекційної лікарні спеціально звели бетонний майданчик, який зможе витримати таке навантаження, адже, за словами чоловіка, вага самого циліндру майже 11 тонн.

"Ємність з нержавійки і ззовні стальна, між ними вакуумна ізоляція. Вакуумна ізоляція для чого, для того, що кисень в нас -173, він дуже швидко випаровується при такій температурі і його потрібно зберігати у вакуумному середовищі, з ізоляцією. Ця ємність вона і для кисню, і для аргону, і для азоту. У даному випадку це – кисень. Десь до 22 тонн кисню", - говорить працівник фірми Василь.

Наразі працівники фірми монтують циліндр, завтра його під’єднають до системи лікарні, а у понеділок заправлять, проведуть інструктаж для інженерів лікарні та вже зможуть використовувати.

Аліна Олефір, В’ячеслав Ходус.

На початок