Зареєструвався з 42 спроби. Кропивницький підприємець намагається отримати 8 тис. грн компенсації

Зареєструвався з 42 спроби. Кропивницький підприємець намагається отримати 8 тис. грн компенсації

Зареєструвався з 42 спроби. Кропивницький підприємець намагається отримати 8 тис. грн компенсації
. Суспільне: Кропивницький

Підприємець Володимир Кравчук з Кропивницького зареєструвався у мобільному додатку "Дія" для отримання державної допомоги з 42-ї спроби. Відсьогодні в Україні розпочали прийом заяв на виплату 8 тисяч від держави працівникам і підприємцям, на дохід яких вплинули карантинні обмеження.

Власник кав’ярні Володимир Кравчук реєструвався понад дві години: "Дивився в соцмережах, масово люди пишуть, що не можуть не те що подати заявку – зареєструватися".

Чоловік працює підприємцем 17 років. Кав’ярню відкрив у вересні: "У зв’язку з карантинними обмеженнями довелось скорочувати штат працівників. Раніше в мене працювали 4 людей – офіціант, бариста, прибиральник і кухар. Наразі маємо одну людину – це бариста, який і готує напої, і виконує роль офіціанта. Кухню ми закрили взагалі". Каса кав’ярні скоротились у чотири рази у порівнянні з тим, як було у часи відкриття, – каже Володимир.

Зареєструвавшись, Володимир протягом тижня спробує подати заявку на отримання компенсації: "Протягом всіх ночей. Не днів, а ночей, тому що вдень безглуздо це робити. Для мене 8 тисяч – це оплата моїх податків. Це просто смішно, я сплачую 12-15 тисяч гривень податків щомісяця, і тут держава виявляє волю, і каже – на тобі 8 тисяч, ми з тебе хоч посміємось. Якщо це кошти, які виплачують працівникам – це більш-менш нормальна сума, яку людина може отримати додатково".

На подання заяви фірми та компанії мають час до 21 грудня. Наймані працівники та підприємці – до 31 грудня.

Розраховувати на компенсацію можуть підприємці у тому випадку, якщо підприємство у 2020 році зареєстроване протягом не менше 3-х місяців, якщо сплачували податки та якщо підприємець не є одночасно найманим працівником, – каже начальниця обласного управління пенсійного фонду Наталія Сімонян. "В разі подання недостовірних даних виплачена матеріальна допомога підлягає поверненню", – говорить начальниця.

Після 21 грудня Міністерство цифрової трансформації опрацює списки та визначить обсяг необхідного фінансування, який погодять з Міністерством соціальної політики. Після того гроші розподілять між тими, хто подав заяви, – розовіла про механізм отримання допомоги Сімонян.

Юридичні особи для компенсації працівникам, які тимчасово не працюють під час карантину, мають звертатися до Центру зайнятості, – каже заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян: "Теж іде мова про 8 тисяч. Основні документи – це заява, відомість і наказ про скорочення діяльності".

На початок