"Жодних домовленостей": Терехов відповів, чому члени "Європейської солідарності" очолили три комісії

"Жодних домовленостей": Терехов відповів, чому члени "Європейської солідарності" очолили три комісії

"Жодних домовленостей": Терехов відповів, чому члени "Європейської солідарності" очолили три комісії
. Суспільне Харків

Депутати Харківської міської ради на першій сесії VIII скликання підтримали рішення, за яким три постійні комісії міськради очолюватимуть представники партії "Європейська солідарність". Представники "Блоку Світличної "Разом!" не отримали жодної керівної посади у комісіях.

Чи було це частиною домовленостей Блоку Кернеса з "ЄС" в обмін на голоси за головуючого, який вів першу сесію до обрання секретаря міськради, а також за інші кадрові питання, Суспільне спитало у секретаря міськради Ігоря Терехова.

"Я вам скажу, що ні з ким ніяких домовленостей не існувало і не існує. Кожна фракція відповідає сама за себе", — сказав Терехов.

Водночас він зазначив, що перед сесією велися перемовини щодо складу постійних комісій.

"Ми проводили перемовини з усіма фракціями. Хто, дійсно, брав участь у перемовинах, хто захотів взяти участь", — сказав Терехов.

За Терехова як секретаря міськради таємно проголосували 73 депутати з 75, які взяли участь у голосуванні (всього депутатів 84). Це означає, що голоси за Терехова знайшлись у різних фракціях.

На питання, чи бачить секретар міськради створення певної коаліції у сесійній залі, Терехов відповів: "Навколо міста Харкова, навколо ідеї, що місто Харків потрібно розвивати, що місто Харків потрібно будувати, робити успішним, об'єднуються майже усі фракції. І опозиційні, і провладні, і ми як "Блок Кернеса — Успішний Харків", і проєвропейські фракції. Це дуже добре".

Питання керівництва в постійних комісіях на першій сесії міськради порушували депутати Блоку Світличної Дмитро Булах та Ігор Черняк.

"Жодних домовленостей": Терехов відповів, чому члени "Європейської солідарності" очолили три комісії
Суспільне Харків

"Відповідно до пропорційного розподілу, Блок Кернеса має право на чотири-п'ять комісій. А в цьому проєкті він очолює шість комісій. Фракція "Європейської солідарності" має право на одну-дві комісії, а вона отримала три комісії. "Слуги народу" мають право на одну-дві комісії, вони отримали одну комісію. Наша партія не отримала жодної комісії, хоча мала право на голову однієї комісії", — заявив Булах.

"Чи значить, що Блок Кернеса, отримавши плюс дві комісії, і фракція "Європейської солідарності", яка отримала плюс дві комісії, утворили коаліцію? Це мені цікаво, друзі! І чи це коаліція, коли патріоти єднаються?" — спитав він з трибуни сесійної зали.

"Жодних домовленостей": Терехов відповів, чому члени "Європейської солідарності" очолили три комісії
Суспільне Харків

За словами Ігоря Черняка, у керівних органах постійних комісій міськради є шість з дев'яти депутатів "ЄС": "У нас фракція з шести депутатів, у керівному складі — нуль. У мене питання: я розумію, що таке множити на нуль, ми все це проходили, а що це таке?".

Терехов сказав, що депутати Блоку Світличної мали б адресувати озвучені питання "своєму керівництву", з яким, як стверджує Терехов, він спілкувався щодо бачення роботи міськради нового скликання, але "відповіді не отримав".

Що відомо

  • Перша сесія Харківської міськради проходила без міського голови Геннадія Кернеса. На останній сесії старого скликання міськрада встигла змінити регламент — внесла до регламенту посаду головуючого на першій сесії. Деякі депутати та юристи, які коментували це питання Суспільному, називали зміни до регламенту сумнівним з точки зору закону.
  • Під час першої сесії 9 грудня голова ТВК Ольга Мозгова оголосила, що на першій сесії діє затверджений раніше регламент. На посаду головуючого, попри протести окремих депутатів, більшістю голосів обрали Олександра Новака. У цьому голосуванні голоси "за", окрім Блоку Кернеса, віддали члени "Європейській солідарності" та "Слуги народу". В "Європейській солідарності" мотиви свого голосування коментувати відмовились. Депутат "Слуги народу" Олексій Кучер сказав: "Таке голосування пов’язане із певними домовленостями, про які ви дізнаєтесь пізніше".
  • Постійні комісії міськради — це органи, що обираються з-поміж депутатів для попереднього розгляду і підготовки питань для винесення в сесійну залу.
На початок