У грудні локдауну не буде — Зеленський

У грудні локдауну не буде — Зеленський

У грудні локдауну не буде — Зеленський
. Володимир Зеленський. Фото: УНІАН

Президент Володимир Зеленський заявив, що в грудні локдауну через поширення коронавірусу не буде.

Про це він сказав у відеозверненні.

"Я вірю і сподіваюся, що наразі він нам не потрібен. Ми зважували всі за і проти, дуже багато даних та прогнозів, радилися с представниками місцевих рад, отримали запевнення МОЗу щодо контрольованості ситуації в лікарнях і я рекомендував прем'єр-міністру не оголошувати локдаун в грудні", - наголосив президент.

Зеленський також заявив, що карантин вихідного дня, який діяв до 30 листопада, дав результат.

"В цілому ситуація контрольована і не диктує негайного введення локдауну в грудні. Ми даємо змогу бізнесу працювати, не втрачати грудень - один з найприбутковіших місяців року", - заявив Зеленський.

Водночас, коментуючи можливість введення локдауну у січні, президент заявив, що його "уникнути буде дуже складно".

"Його ймовірність в січні існує. Вона не мала. Але я доручив уряду наступного тижня повідомити завчасно чітко, коли буде локдаун, який його чіткий формат, вичерпний перелік усіх карантинних заходів, тож ні для кого це не буде сюрпризом. І не за тиждень, як передбачає закон, а завчасно", - розповів він.

При цьому, за словами президента, попри локдаун, державний кордон залишиться відкритим і для виїзду, і для в'їзду.

Що відомо

  • 70% українців вважають COVID-19 реальною загрозою особисто для себе та родини, а 79% опитаних підтримують ідею масового тестування населення. При цьому раніше "Рейтинг" оприлюднив результати дослідження, за якими, 40% українців відмовилися б від вакцини, навіть якби за неї не потрібно було платити.
  • Станом на ранок 4 грудня в Україні підтверджено 15 131 новий випадок COVID-19, летальних випадків за добу — 235, одужали 13 383 людини, шпиталізовано — 1739 осіб.
  • Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що до кінця грудня потреби вводити локдаун немає. Водночас міністерство рекомендуватиме запровадити жорсткий тритижневий карантин від початку 2021 року.
  • Більшість українців підтримують карантинні заходи, які були запроваджені урядом навесні. Водночас низку обмежень українці сприймають як необґрунтовані.
  • Понад 80% українців зустрічали в тій чи іншій формі неправдиву інформацію про COVID-19.
  • 40% опитаних соціологічною групою "Рейтинг" негативно ставляться до обмежувальних карантинних заходів у школах. 30% – ставляться до цього позитивно, 22% – нейтрально.
На початок