У Тернополі провели акцію проти насильства

У Тернополі провели акцію проти насильства

У Тернополі провели акцію проти насильства
. Суспільне Тернопіль

Майже сто пар взуття виставили на Театральному майдані Тернополя. Таку інсталяцію облаштували під час акції проти насилля. Організувала її громадська організація"Асоціація жінок України "Дія", розповіла голова цієї організації Ольга Шахін.

За її словами, долучилися до акції більше пів сотні тернополян. Інсталяцію на площі зробили зі старого взуття, яке принесли тернополяни. Воно символізує жінок, які загинули від насильства. А навколо інсталяції зібралися учасники акції. У руках тримають стенди з історіями людей, які зазнали насилля.

У Тернополі провели акцію проти насильства
У Тернополі провели акцію проти насильства. Суспільне Тернопіль

"Кожна жінка заслуговує на любов, заслуговує на повагу і не повинна терпіти якихось злих і поганих речей щодо себе. Стараємося привернути увагу до цієї ситуації, щоб жінки знали, що вони не одні", – розповіла учасниця акції Роксолана Муха.

Тернополянка Людмила палка розповіла. До такої акції долучилася вперше.

Таку акцію в Тернополі проводять другий рік поспіль, каже Шахін:

"Задумка полягає в тому, щоб ми нагадали суспільству, що кожного року гине понад 600 жінок від домашнього насильства. Ми хочемо нагадати, щоби сусіди, знайомі, родичі не були байдужими, тому що кривдники можуть бути сміливими лише коли вони наодинці, а коли вони побачать, що за жінку і дитину може хтось вступитися, то можуть побоятися".

У Тернополі провели акцію проти насильства
Ольга Шахін. Суспільне Тернопіль

16 інформаційних стендів, які використовували під час акції, підготували поліцейські. За словами інспектора обласного управління превентивної діяльності поліції Дмитра Адамовича, це реальні історії людей, які зверталися до поліції.

"На кожному плакаті зображений предмет, який може бути застосований до вчинення домашнього насилля в тій чи іншій мірі, також на плакатах є QR-коди, які можна застосувати і перейти за посиланням, ознайомитися з предметом і з його історією. Ми постараємося ці плакати показати в кожному районному центрі", – розповів Адамович.

За його словами, з початку року до поліцейських надійшло близько 5 тисяч повідомлень пов’язаних із домашнім насиллям. Більше 200 разів за цей час на такі виклики виїжджала бригада соціально-психологічної допомоги, яка в місті працює 2 роки.

У Тернополі провели акцію проти насильства
У Тернополі провели акцію проти насильства. Суспільне Тернопіль

Директорка Тернопільського міського центру соціальних служб Тетяна Горбоніс каже, в мобільну бригаду входять фахівці соціальної роботи, які відповідають за кризові та екстрені втручання, представники служби у справах дітей та представники поліції та при потребі залучають медичних працівників.

"При виїздах надається комплексна соціальна допомога, вивчається питання щодо подальших дій з сім’єю: чи це потрібно вилучати дитину, чи потрібно дитину з мамою, чи з батьком. Є різні ситуації", –розповіла Горбоніс.

Що відомо

На початок