Полтавська ТВК оскаржуватиме рішення суду, аби визнати протокол щодо виборів депутатів дійсним

Полтавська ТВК оскаржуватиме рішення суду, аби визнати протокол щодо виборів депутатів дійсним

Полтавська ТВК оскаржуватиме рішення суду, аби визнати протокол щодо виборів депутатів дійсним
. Суспільне Полтава

У Полтаві не можуть скликати сесію міської ради, бо суд визнав недійсним протокол ТВК про вибори депутатів. Позов на Полтавську територіальну виборчу комісію подав кандидат у депутати від «Слуги народу» Віталій Сьомік.

Суспільному він пояснив: зробив це через те, що Шевченківська районна у Полтаві ТВК мішок із бюлетенями однієї з дільниць помилково передала міській комісії. Відтак, до загальних результатів голосування за депутатів не врахували понад 600 голосів виборців. За словами Сьоміка, це впливає на те, хто саме буде обраний до Полтавської міської ради.

Аби вирішити, чи перераховувати голоси із дільниці, чи оскаржувати рішення суду, члени ТВК зібралися 30 листопада на засідання. Вирішили подавати апеляцію. Голова Полтавської міської ТВК Алла Назаренко завтра відвезе заяву до харківського суду.

"Якщо рішення скасують, то наш протокол буде чинний, депутатів ми зможемо реєструвати, скликати сесію. Якщо буде повторний перерахунок, то процедура все та ж: Шевченківська районна ТВК робить перерахунок, складає підсумки по 5 виборчому округу, надає нам протокол, ми складаємо результати. І знову приймаємо заяви від депутатів на реєстрацію", - розповіла голова Полтавської міської ТВК Алла Назаренко.

Полтавська ТВК
Полтавська ТВК. Суспільне Полтава

До цього сесію міської ради скликати не можуть, розповіла Алла Назаренко. За її словами, якщо суд апеляцію не задовольнить, то перераховувати голоси із дільниці має не ДВК, а Шевченківська районна комісія.

"Уже зареєстрований депутат з’являвся сьогодні до Полтавської міської ТВК, щоб дізнатися список членів Шевченківської районної у місті ТВК. Для чого це робити? Так що дуже хвилююся, щоб не було тиску на нашу Шевченківську ТВК щодо цієї 236 дільниці", каже голова Полтавської міської ТВК Алла Назаренко.

Нагадаємо, першу сесію новообраних депутатів за законом має скликати голова міської територіальної виборчої комісії. На цьому засіданні голова міської ради складає присягу, а депутати отримують мандати. Після цього усі вони набувають своїх повноважень.

Місцеві вибори в Україні відбулися 25 жовтня. Тоді голосували за депутатів до рад різних рівнів та очільників громад. До Полтавської міської ради за протоколом ТВК обрали 42 депутати. Це представники 7 політсил. Найбільше мандатів – 10 – у партії «За майбутнє». 9 у «Слуги народу». По 6 – у «Рідного міста» і «Європейської солідарності». По 4 мандати отримали «Партія простих людей» та «Опозиційна платформа – За життя». А «Свободу» у міській раді представлятиме 3 депутати.

На початок