В Україні зниклими безвісти вважаються 69 військовослужбовців

В Україні зниклими безвісти вважаються 69 військовослужбовців

В Україні зниклими безвісти вважаються 69 військовослужбовців
. ООС

За даними Збройних сил України, наразі 69 військовослужбовців вважаються зниклими безвісти. Їх пошук на окупованих територіях ускладнюється позицією протилежної сторони.

Як зазначено на сайті Офісу президента, про це повідомила керівниця офісу уповноваженого президента з питань реабілітації учасників бойових дій Наталія Зарецька. Вона зазначила, що наразі загальний облік зниклих безвісти в зоні проведення антитерористичної операції на тимчасово окупованих територіях здійснює СБУ.

Зарецька наголосила, що пошукові роботи не припинялися і здійснювалися силами підрозділів Національної поліції та військовими в зоні проведення бойових дій, а також громадськими організаціями.

Читайте також: Чекали і будуть чекати. Що переживають рідні зниклих безвісти на Донбасі і в Криму

"Основні складнощі - з пошуками на непідконтрольних територіях. Дії на тимчасово окупованих територіях узгоджуються в політичному форматі через Тристоронню контактну групу. І, на жаль, сьогодні  отримати дозвіл і гарантію безпеки пошуків не вдається через позицію протилежної сторони", – зазначила вона і додала, що станом на сьогодні на окупованих територіях працювати може лише Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Крім того, за словами Наталії Зарецької, законодавство передбачає функціонування Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

"Технічно Єдиний реєстр може бути створений та запущений в роботу за пів року, якщо відповідне фінансування буде передбачене", – зазначила вона.

Зарецька також висловила сподівання, що Комісія з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, повноцінно запрацює до кінця березня, а її очільника оберуть впродовж двох тижнів.

"Якщо все піде за планом, всі формальні процедури відбудуться, в березні комісія почне роботу повноцінно", – наголосила керівниця офісу уповноваженого президента з питань реабілітації учасників бойових дій.

Що відомо

  • Від початку антитерористичної операції кількість зниклих безвісти становила 526 військовослужбовців Збройних сил України, з цієї кількості вдалося знайти (живих та мертвих) 457 військовослужбовців.
  • 11 листопада президент Володимир Зеленський підписав указ щодо захисту прав та інтересів осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, жертв насильницьких зникнень, членів їх сімей. Документ також має забезпечити підвищення ефективності розшуку таких людей.
  • За статистикою Червоного хреста, за 6 років війни 700 людей безвісти зникли на Донбасі.
  • У 2018 році Верховна рада підтримала закон "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти. У квітні 2019-го уряд створив комісію, яка має займатися пошуком зниклих та евакуацією тіл загиблих на Донбасі.

Читайте також:

Лучанка Катерина Хомяк – єдина в Україні мама, у якої на війні зникло безвісти двоє синів.

Юридична колізія. Хто в Україні розшукує зниклих безвісти та чому досі не працює комісія.

На початок