ЦВК Молдови оголосила Санду переможницею на виборах

ЦВК Молдови оголосила Санду переможницею на виборах

ЦВК Молдови оголосила Санду переможницею на виборах
. AP

Центральна виборча комісія Молдови оголосила Майю Санду переможцем виборів президента. Документи з підсумками виборів передадуть на затвердження до Конституційного суду.

Про це на засіданні ЦВК заявив голова комісії Дорін Чіміл.

"Обраним президентом визнається кандидат Майя Санду, висунута "Партією дії і солідарності", яка отримала найбільше голосів на свою підтримку - 943 006", - заявив він.

Читайте також: Що означає для України перемога Санду на виборах у Молдові. Розповідає експерт

Раніше президент Володимир Зеленський привітав Майю Санду телефоном та побажав їй успішної роботи. Також він запросив її приїхати до України з офіційним візитом.

"Україна налаштована на реалізацію нових амбітних проєктів, передусім інфраструктурних та спрямованих на сприяння європейській інтеграції двох країн. Президент подякував за послідовну підтримку Майєю Санду суверенітету й територіальної цілісності України", – йдеться у повідомленні.

Що відомо

  • Центральна виборча комісія Молдови 16 листопада порахувала 100% протоколів на виборах президента республіки. За попередніми результатами, перемогу отримала опозиціонерка Майя Санду.
  • Її опонент та чинний президент Молдови Ігор Додон отримав 42,28% голосів. Він привітав опонентку ще до оголошення офіційних результатів виборів.
  • Згідно з Конституцією країни, президент Молдови обирається на чотирирічний термін і вступає на посаду з дня складення присяги. На посаду глави держави може претендувати громадянин, який володіє виборчим правом, досяг 40-річного віку, проживав або проживає на території Республіки Молдова не менше 10 років і володіє державною мовою.
На початок