Гірники Новокостянтинівської шахти відмовилися спускатися в забій через зарплатні борги

Гірники Новокостянтинівської шахти відмовилися спускатися в забій через зарплатні борги

Гірники Новокостянтинівської шахти відмовилися спускатися в забій через зарплатні борги
. Суспільне: Кропивницький

Гірники Новокостянтинівської шахти, яка є частиною державного підприємства "Схід ГЗК", відмовилися спускатися в забій через зарплатні борги, розповів Суспільному голова профспілки Інгульської шахти цього ж підприємства Михайло Мельник.

Шахта знаходиться у селі Олексіївка Маловисківського району Кіровоградської області. Усього на шахті працює 800 гірників.

Об'єднана організація профспілок підприємства звернулась 18 листопада до голови Кіровоградської обласної ради із попередженням про можливі стихійні акції протесту. Причина – систематична затримка виплати заробітної плати протягом всього поточного року.

"ДП Схід ГЗК є єдиним в Україні урано-видобувним та урано-збагачувальним підприємством, – йдеться у зверненні, – яке в силу цього вносить внесок в забезпечення енергонезалежності України. Вже неодноразово, на різних рівнях, багатотисячний трудовий колектив, його профспілкова організація заявляли про критичну ситуацію з оплатою праці працівників, яка пов’язана, у першу чергу, із розрахунками державного підприємства "Наек "Енергоатом" за поставлену уранову сировину, оскільки вони є, по суті, єдиним джерелом надходження коштів".

Заборгованість сестиматична та не скорочується. Вона стосується також грошей на оздоровлення шахтарів-уранщиків, які мали виплачувати під час відпустки.

Відсутність фінансування впливає на роботу комбінату, оскільки не можуть закупити обладнання для потрібного функціонування шахти, не вистачає пального, запчастин – все це може призвести до зупинки підприємства. Щонайменше, окремі бригади будуть працювати, а інші вимушені будуть простоювати, – говориться у зверненні.

Вже стали регулярними погрози відключити підприємство від водо- та електропостачання. Неможливо забезпечити вимоги з охорони праці, санітарії, тим більше спеціальне харчування робітників.

Нестабільна робота підприємства також зменшує надходження до бюджетів Кіровоградської та Дніпропетровської областей.

Профспілки вмагають не тільки визначитись із роботою комбінату, а й із перспективами роботи галузі в цілому.

Затримки у виплаті зарплати тривають майже рік – розповів Суспільному голова профспілкового комітету шахти Олександр Зовва: "Акція мирна, з однією метою – розібратися в даній ситуації, намітить шляхи виходу з цієї ситуації, визначити перспективи подальшої роботи всього підприємства".

Поспілкуватися з людьми приїхали керівники підприємства. Помічник генерального директора підприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат” Олександр Сорокін, розповів: “Як такої заборгованості по зарплаті немає, але має місце затримка на 2 тижні, невиплата. Внаслідок невиконання платежів з боку “Енергоатома” за продукцію, яку ми виробляємо, і ця затримка має системний характер. Взагалі по підприємству це близько 60 мільйонів гривень”.

Сорокін сказав, що питання має вирішуватись на рівні міністерства. Спілкування тривало годину.

За словами голови профспілки працівників Новокостянтинівської шахти Олександра Зовви, робочу зміну, яка мала розпочатися о 15 годині, розпочали о 17:00. Рішення, яке ухвалить адміністрація, чекатимуть до 23 листопада. Далі вирішуватимуть, що робитимуть.

Виконувач обов'язків керівника державного підприємства "Енергоатом" Петро Котін коментувати протести шахтарів та заборгованість перед Східним гірничо-збагачувальним комбінатом відмовився та сказав телефонувати у пресслужбу. Там на дзвінки журналістів Суспільного не відповіли.

На початок