Зеленський обговорив із закордонними лідерами авіакатастрофу в Ірані

Зеленський обговорив із закордонними лідерами авіакатастрофу в Ірані

Доповнено
Зеленський обговорив із закордонними лідерами авіакатастрофу в Ірані
.

Президент Володимир Зеленський поспілкувався телефоном з прем'єрміністром Швеції Стефаном Левеном, президентом Афганістану Мохаммадом Ашрафом Гані та прем’єрміністром Великої Британії Борисом Джонсоном щодо перспективи розслідування авіакатастрофи українського літака, що 8 січня розбився після вильоту з аеропорту Тегерана.

Як повідомляє інтернет-представництво Офісу президента, у телефонній розмові з прем'єром Швеції Зеленський висловив співчуття й переказав слова підтримки для рідних і близьких громадян цієї країни, які загинули внаслідок авіакатастрофи в Ірані. Крім того, президент зазначив, що Україна готова максимально долучитися до розслідування причин катастрофи та нагадав, що напередодні до Ірану прибула група українських експертів, які візьмуть участь у розслідуванні.

Також Зеленський телефоном висловив співчуття президентові Афганістану Мохаммаду Ашрафому Гані, у зв’язку з загибеллю громадян країни, наголосивши, що для нього найважливішим є встановлення правдивих причин катастрофи та висловив готовність української сторони максимально долучитися до розслідування причин катастрофи. Крім того, Зеленський зазначив, що Україна цілодобово перебуває на зв’язку з групою фахівців у Тегерані та пообіцяв інформувати партнерів про перебіг розслідування.

У розмові з прем'єром Джонсоном президент України також висловив співчуття у зв’язку із загибеллю британських громадян, подякував "за солідарність і співпереживання". Зеленський підтвердив готовність України повною мірою долучитися до діяльності спеціальної спільної слідчої групи в Ірані.

"У наших контактах з іранською стороною ми чітко наполягаємо на проведенні прозорого, всебічного та об’єктивного розслідування задля якнайшвидшого встановлення обставин цієї трагічної події", – зауважив він і запросив Велику Британію долучитися до розслідування.

Борис Джонсон підтримав таку ідею та наголосив, що найкращі британські фахівці мають бути залучені до з’ясування всіх обставин трагедії.

Пізніше Зеленський провів телефонну розмову і з прем’єрміністром Канади Джастіном Трюдо. Голова уряду Канади наголосив, що Україна може розраховувати на будь-яку допомогу Канади в проведенні розслідування. Зеленський подякував йому за таку підтримку.

Як відомо:

На початок