На Харківщині не працюють місцеві програми підтримки бізнесу — президент Асоціації роботодавців

На Харківщині не працюють місцеві програми підтримки бізнесу — президент Асоціації роботодавців

На Харківщині не працюють місцеві програми підтримки бізнесу — президент Асоціації роботодавців
. Суспільне Харків

На Харківщині не діє жодна з програм підтримки для малого та середнього бізнесу, окрім державної. Деякі з програм призупинені або завершилися.

Про це Суспільному розповів президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

За його словами, раніше на Харківщині діяла державна програма підтримки, проте своє існування вона припинила.

"Була програма підтримки підприємців з часткового безробіття. Вона завершилася в липні, тому що вичерпалося фінансування. Наскільки мені відомо, Кабінет міністрів планує виділити ще 1,3 млрд грн — і підприємці зможуть отримувати компенсацію з безробіття для себе", — пояснив Чумак.

Ще одну обласну програму сприяння розвитку підприємництва, яка діяла на початку 2020 року, призупинили у березні.

"Вона не діє, тому що не погоджено її продовження. До того ж ми одна з тих обласних столиць, яка не підтримала зниження єдиного податку для підприємців першої та другої групи", — зазначив Чумак.

"Мало хто готовий залізти в цей зашморг": як працюють програми підтримки бізнесу на Харківщині
Суспільне Харків

Під час введення карантину вихідного дня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про продовження реалізації програми доступних кредитів "5-7-9", яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу у вигляді рефінансування наявних позик фактично під 0%.

На думку Чумака, така допомога не є повноцінною програмою підтримки для бізнесу.

"На жаль, я не можу назвати її повноцінною програмою підтримки, тому що це кредит — і підприємець повинен дати щось у заставу та має повернути кошти. В умовах коли бізнес не працює, немає виручки та клієнтів, то питання, а з чого ж повертати борг воно риторичне. Мало хто готовий залізти в цей зашморг і взяти кредит", — сказав Чумак.

Станом на жовтень Харків перебуває на першому місці серед укладачів подібних кредитів.

"Більша частина тих, хто звертається до цієї програми, це середній бізнес. У кого є обігові кошти та майно для застави", — говорить Чумак.

Читайте також: Харків долучився до всеукраїнської акції протесту представників ресторанного бізнесу

"У нас немає програм підтримки, схожих на ті, які діють в усьому світі. Найближчі наші сусіди: Польща, Латвія, Литва підприємцям видають гранти, для того, щоб підтримати бізнес. Також існують компенсації за утримання робочих місць", — говорить Чумак.

Читайте також

На початок