Помер сатирик Михайло Жванецький

Помер сатирик Михайло Жванецький

Помер сатирик Михайло Жванецький
. УНІАН

Помер російський письменник-сатирик і виконавець своїх творів Михайло Жванецький. Йому було 86 років.

Про це повідомляє телеканал "Дождь" із посиланням на близьких друзів Жванецького.

На початку жовтня стало відомо, що Жванецький завершив концертну діяльність через вік і втрати працездатності.

Раніше українське Міністерство культури внесло його в "білий список" виконавців, які підтримують територіальну цілісність країни. У березні 2014 року Жванецький підписав звернення російських діячів культури проти окупації Криму. У своїх інтерв'ю він часто критикував дії влади РФ стосовно України.

Хто такий Жванецький

Михайло Жванецький народився 6 березня 1934 року в Одесі. Закінчив Одеський інститут інженерів морського флоту (нині Одеський національний морський університет). У студентські роки брав участь у самодіяльності, де почав писати мініатюри й монологи, які зазвичай сам і виконував.

У 1963 році під час гастролей в Одесі Ленінського театру мініатюри познайомився з Аркадієм РайкінимРадянський режисер, сценарист, актор, комік., який узяв його твори до репертуару театру, а через деякий час запросив і самого Жванецького у свій театр на посаду завідувача літературною частиною.

Коли Жванецький отримав досвід, він пішов з театру Райкіна та почав працювати самостійно. Він влаштувався працювати в Одеську обласну філармонію, а згодом у Московський театр "Ермітаж". Тоді до нього прийшла слава. У 1988 році Жванецький заснував Московський театр мініатюр, також відкрив Всесвітній клуб одеситів. Громадська організація, яка за словами засновників, викликана об'єднати всіх тих, незалежно від місця проживання, віку, національної приналежності й політичних поглядів, переконань, хто любить Одесу й відчуває себе одеситом, хто хоче взяти участь в її відродженні. Девіз клубу: «Одесити всіх країн, єднайтесь!».

Сатирик поставив п'ять спектаклів, видав понад 10 книг.

Жванецький є почесним громадянином Одеси, а також у 1999 році він отримав звання народного артиста України "за вагомий особистий внесок у розвиток естрадного мистецтва, високу виконавську майстерність". Торік президент Росії Володимир Путін нагородив його орденом "За внесок у розвиток культури".

У Жванецький був кілька разів одружений. Має трьох синів і двох доньок. Від доньок є троє внуків.

Читайте також

Помер головний автор пісень Uriah Heep Кен Хенслі

На початок