На конкурс великого герба України надіслали понад сотню ескізів. На переможця чекає 100 тис. гривень

На конкурс великого герба України надіслали понад сотню ескізів. На переможця чекає 100 тис. гривень

На конкурс великого герба України надіслали понад сотню ескізів. На переможця чекає 100 тис. гривень
. PavelSazonow

В рамках конкурсу на найкращий ескіз великого державного герба України вже отримано 115 робіт. Їх виставка розпочнеться 12 листопада.

У Державному агентстві України з питань мистецтв та мистецької освіти наголосили, що активність учасників цьогорічного конкурсу на найкращий ескіз великого герба значно зросла у порівнянні з минулими конкурсами.

Автори найкращих проєктів ескізів отримають премії: за перше місце — 100 тисяч гривень, за друге — 50 тисяч, за третє — 30 тисяч.

"Минулого разу, коли проводився подібний конкурс, за рік було отримано всього 52 заявки, тепер же протягом місяця на конкурс надійшло вдвічі більше робіт. Подібна активність свідчить про високу ступінь зацікавленості наших громадян до самого конкурсу. Тож для нас вкрай важливо, щоб цей конкурс відбувся максимально прозоро і справедливо», – зазначила голова Держмистецтв Галина Григоренко.

Як розповіли Суспільному у пресслужбі агенції, кількість робіт, надісланих на конкурс ще може зрости, але не всі візьмуть участь у виставці.

"Прийом тривав до 1 листопада, а роботи могли бути надіслані поштою 31 жовтня, і у випадку віддалених регіонів України, могли затриматися у дорозі. Тому конкурсна комісія приймала всі роботи, надіслані до 1 листопада. Втім, далеко не всі роботи візьмуть участь у виставці, адже заявки необхідно було перевірити на відповідність умовам конкурсу. Наразі для участі у конкурсі відібрано 115 робіт", – пояснили у Держмистецтв.

У пресслужбі наголосили, що до участі в конкурсі допускаються роботи, які вже брали участь у минулих конкурсах на ескізи великого державного герба. Крім того, кількість робіт від одного автора не обмежена

"Один автор може надсилати декілька робіт для участі у конкурсі. Але, за умовами конкурсу, роботи засекречені. Тож коли вони будуть оприлюднені на виставці, жодної інформації про автора чи місце походження роботи не буде, навіть у жюрі конкурсу. Інформація буде оприлюднюватися за підсумками конкурсу", – додали у пресслужбі.

Виставка та визначення переможця

Виставка робіт-учасниць конкурсу буде проходити з 12 по 27 листопада 2020 року у виставкових залах "Хлібні" Національного заповідника "Софія Київська", де всі охочі зможуть переглянути роботи представлені на конкурс.

Підсумки конкурсу оргкомітет підведе до 1 грудня. Для обрання найкращих робіт було призначено наступний склад журі:

  • Андрій Гречило, голова Українського геральдичного товариства, провідний науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського Національної академії наук, голова журі;
  • Валерій Томозов, завідувач сектору генеалогічних та геральдичних досліджень Інституту історії України Національної академії наук, заступник голови журі;
  • Богдан Завітій, експерт Інституту спеціальних історичних дисциплін при Музеї Шереметьєвих;
  • Олександр Лєжнєв, художник-графік, доцент кафедри дизайну Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва та дизайну імені Михайла Бойчука;
  • Наталія Оніщенко, завідувач відділу Інституту держави і права імені В. М. Корецького Національної академії наук;
  • Ігор Ситий, член Українського геральдичного товариства, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського;
  • Зоя Чегусова, президент Української секції Міжнародної асоціації арткритик АІСА під егідою ЮНЕСКО, науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського Національної академії наук;
  • Микола Чмир, член Українського геральдичного товариства;
  • Роман Яців, заслужений працівник культури України, кандидат мистецтвознавства, доцент, старший науковий співробітник, проректор з наукової роботи Львівської Національної академії мистецтв;
  • Наталія Пашкова, мистецтвознавець, головний спеціаліст Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти, секретар журі.

Що відомо

  • Питання створення проєкту великого Державного герба підіймали у 1991, 1996, 2001 та 2007 році, проте досі його так і не вдалося затвердити. Досі в Україні офіційно використовується лише малий герб.
  • 19 лютого 1992 року Верховна рада затвердила Державний герб України. Ним став золотий тризуб на синьому щиті. При цьому від початку затвердження тризуб вважався малим гербом України, та, відповідно до 20 статті Конституції, головним елементом великого Державного герба України.
  • На позачерговому засіданні 25 серпня 2020 року Верховна рада підтримала в цілому проєкт постанови про оголошення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України.
  • 30 вересня Кабінет міністрів схвалив постанову про проведення конкурсу проєктів великого Державного герба.
На початок