Україна стане господарем чемпіонату Європи-2023 з волейболу: що про це відомо

Україна стане господарем чемпіонату Європи-2023 з волейболу: що про це відомо

Україна стане господарем чемпіонату Європи-2023 з волейболу: що про це відомо
. cev.eu

Найбільший континентальний волейбольний турнір - уперше в Україні.

Україна обрана однією з країн-господарок чоловічого чемпіонату Європи-2023 з волейболу. Про це на своєму сайті повідомила Федерація волейболу України.

Україна лише в понеділок (26 жовтня 2020 року) подала заявку на проведення турніру, а в суботу (31 жовтня) отримала статус країни-господаря. Цю інформацію президент ЄКВ Александр Борічіч розповів в особистому дзвінку президенту ФВУ Михайлу Мельнику. Офіційного підтердження на сайті ЄКВ поки що немає.

Що це за турнір та які ще країни стануть господарями

Чемпіонат Європи - найбільший континентальний турнір з волейболу серед національних збірних, який проводиться кожні два роки. Участь в турнірі беруть 24 країни: 12 відбираються автоматично (за квотою господарі та квотою найкращих на попередньому Євро), ще 12 місць розігруються в кваліфікації.

З 2019 року ЄКВ почала проводити Євро (як жіноче, так і чоловіче) одразу в чотирьох країнах. Це пов'язано зі зростанням кількості країн-учасників: раніше на Євро змагалися 16 країн, з 2019 - 24. Відповідно, кількість країн, які здатні самотужки прийняти такі змагання, різко зменшилася.

Чоловіча збірна України з волейболу
Чоловіча збірна України з волейболу. cev.eu

У 2019 році турнір приймали Бельгія, Нідерланди, Франція та Словенія. У 2021 прийматимуть - Польща, Чехія, Фінляндія та Естонія.

За попередньою інформацією, Євро-2023 мало пройти в Сербії, Італії, Болгарії та Чорногорії або Північній Македонії. Як зазначив Михайло Мельник у коментарі Суспільне Спорт, країнами-господарями Євро-2023, крім України будуть Італія, Болгарія та Північна Македонія.

Найімовірніше, в Україні відбудуться лише матчі групового етапу (одна з чотирьох груп базуватиметься тут). Для цього потрібен сучасний зал, як мінімум, на 3 тисячі глядачів. Відповідно, матчі групового етапу чоловіча збірна України проведе вдома.

Але нагадаємо, що офіційного оголошення країн-господарів ще не було.

Читайте також: Два "золота" та "срібло". Україні не було рівних на юніорському Євро з пляжного волейболу

Де в Україні відбудеться чемпіонат Європи-2023

Конкретних вимог щодо міста-господаря ЄКВ не висувала, тому прийняти турнір може будь-яке місто з ареною, яка відповідатиме вимогам для проведення Євро.

Поки що в Україні одна така арена - "Юність" у Запоріжжі. Вмісткість цього Палацу спорту 3 200 глядачів, що достатньо для проведення Євро.

Палац спорту "Юність" в Запоріжжі
Палац спорту "Юність" в Запоріжжі. cev.ua

Однак президент ФВУ Михайло Мельник сподівається, що під Євро-2023 буде збудовано нову арену. Як зазначив пан Михайло Суспільне Спорт, планує зайнятися будівництвом перший віце-президент Федерації волейболу України, Олександр Герега.

У коментарі Tribuna.com Мельник детальніше пояснив, де саме може бути збудована нова арена: "Герега казав мені, що хоче будувати в Шепетівці зал. Йому ще радять збудувати ближче до Європи, в трикутнику Моршин – Трускавець – Стрий".

Рішення щодо міста-господаря в Україні ще немає.

Як Україна виступає на чемпіонатах Європи з чоловічого волейболу

У 2019 році чоловіча збірна України вперше за 14 років вийшла до фінальної частини Євро - синьо-жовта збірна пройшла кваліфікацію, а на самому чемпіонаті Європи змогли дійти до 1/4 фіналу (здолали груповий етап, вибили в 1/8 фіналу фаворитів Бельгію).

Завдяки такому виступуУсі чвертьфіналісти автоматично потрапляють на наступне Євро. у 2019 році, Україна отримала автоматичну путівку на Євро-2021.

Головним тренером збірної є латвієць Угіс Крастіньш, який також працює у львівських "Барком-Кажанах". Лідер та капітан - догравальник Олег Плотницький, гравець італійської "Перуджі"Один з найсильніших клубів у Європі. "Перуджа" - фіналіст Ліги чемпіонів-2017, півфіналіст ЛЧ-2019. Також клуб є 2-разовим чемпіоном Італії..

Коли пройде Євро-2023? Поки що невідомо, інформація про це з'явиться уже після проведення Євро-2021.

На початок