Нове районування Харківщини: коли запрацюють новообрані райради

Нове районування Харківщини: коли запрацюють новообрані райради

Нове районування Харківщини: коли запрацюють новообрані райради
.

Щоб районні ради семи новоутворених районів на Харківщині зібралися на першу сесію і почали працювати, Верховна Рада має внести зміни до законодавства.

Про це в етері "Українського радіо Харків" розповів експерт Центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Нестеренко. За його словами, якщо Верховна Рада не ухвалить зміни до законодавства, може настати законодавчий колапс у вигляді існування двох рад: новообраної та старої.

"Якщо не ухвалять законопроєкт, яким пропонуються зміни до закону про місцеве самоврядування, не можна буде провести перші сесії (новообраних місцевих рад — ред.). Проведення першої сесії фактично має скасувати попередньо обрані ради, їхню легітимність", — сказав Нестеренко.

Йдеться про законопроєкт 3651-д — проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій.

"Найголовніше питання — передача майна спільної власності до територіальних новостворених громад", — повідомив народний депутат по 178 округу Харківщини Олександр Літвінов, який входить до робочої групи профільного комітету.

За його словами, законопроєкт винесуть на розгляд Верховної Ради наступного тижня, на початку листопада. Літвінов говорить, що нардепи готові підтримати законопроєкт.

Які законодавчі зміни мають ухвалити народні депутати для повноцінної діяльності місцевих рад і що буде з працівниками старих райрад — слухайте в токшоу "Про головне".

Що відомо

  • Верховна Рада України змінила районування областей України, в тому числі Харківської. Замість 27 районів в регіоні створили сім — Богодухівський, Ізюмський, Красноградський, Куп’янський, Лозівський, Харківський та Чугуївський.
  • 25 жовтня відбулися вибори до райрад, які призначила ЦВК. Доти було невідомо, чи відбудуться вибори, оскільки через колізію у законодавстві ЦВК не могла оголосити про їх призначення.
На початок