Вибори у районні ради: чому не призначають та що буде, якщо не призначать

Вибори у районні ради: чому не призначають та що буде, якщо не призначать

Вибори у районні ради: чому не призначають та що буде, якщо не призначать
. Суспільне Харків, УНІАН

15 серпня — остання дата, коли можна призначити вибори до районних рад. Вони можуть відбутися або одночасно з іншими місцевими, 25 жовтня, або вже наступного року. Якщо 25 жовтня вибори до райрад не відбудуться — це буде порушення Конституції, пояснює юрист "Опори".

Хто весь цей час буде представляти інтереси громади, як це закріплено у Конституції, невідомо.

"Ситуація патова, і всі мають оперативно відреагувати", — говорить радник з юридичних питань громадянської мережі "Опора" Павло Романюк. — "Ці проблеми виникли, тому що законодавець спочатку змінив адміністративно-територіальне законодавство, а потім змінив виборче законодавство, але не змінив Конституцію. І, оскільки ці зміни не системні, це викликає неузгодження".

Вибори у районні ради: чому не призначають та що буде, якщо не призначать
Сергій Чернов. Суспільне Харків

Голова Харківської облради, президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов прогнозує такий варіант, що у випадку, якщо вибори 25 жовтня не відбудуться, то депутати ліквідованих 27 районів будуть продовжувати працювати й дублювати повноваження із новообраними депутатами в об'єднаних громадах:

"У Харківській області 15 майбутніх ОТГ на 100% поглинули територію районів. І буде дублювання повноважень, як це зараз відбувається у Коломацькому районі, де дублюють повноваження ОТГ і її виконком, райдержадміністрація і районна рада", — прокоментував Суспільному Чернов.

Вибори у районні ради: чому не призначають у що буде, якщо і не призначать
Новий поділ на райони Харківської області.

Але продовження роботи депутатів після 5-річного строку — порушення Конституції:

"Залишиться 27 районних рад, а в Україні 490, вони всі не ліквідовані, а будуть працювати із порушенням чинної Конституції, де сказано, що термін повноважень депутатів спливає після 5 років перебування у радах", — пояснює Чернов.

"Хто буде займатися питаннями опаленням приміщень, котельнями, засновниками яких є районні ради..? Районні лікарні, інтернати, музеї, пам'ятки архітектури, спортивні комплекси та багато іншого. У них є договірні умови, кредиторська заборгованість. Як миттєво зробити так, щоб хтось забрав це разом із борговими й господарськими зобов'язаннями на себе і надавав послугу для людей, щоб вони не постраждали?" — наводить приклад Чернов.

Вибори у районні ради: чому не призначають та що буде, якщо не призначать
Depositphotos

Законом визначено, що перші вибори у нових районах (а зміна районування з 27 до 7 на Харківщині — це і є утворення нових районів) призначаються за зверненням повноваженого органу. Який це орган — ЦВК запитала роз'яснення у профільного комітету Верховної Ради.

"Але є нюанс: комітет не має повноважень давати роз'яснення норм закону. Зараз єдиним конституційним шляхом є внесення змін до виборчого кодексу: або конкретизувати або прибрати цю норму (щоб ЦВК могла сама оголосити про вибори — ред.)", — говорить Романюк.

Що відомо

  • ЦВК сформувала виборчкоми: сім районних, 17 міських, одна обласна. Зараз обласна виборча комісія займається виборами до Харківської облради, міськими — виборами голів і рад міст, районні — виборами сільських та селищних рад і голів.
  • Стали відомі дати та терміни підготовки та проведення місцевих виборів в Україні, запланованих на 25 жовтня 2020 року.
  • Верховна Рада України змінила районування областей України, в тому числі Харківської. Замість 27 районів в регіоні створять сім — Богодухівський, Ізюмський, Красноградський, Куп’янський, Лозівський, Харківський та Чугуївський.
  • За словами голови Харківської ОДА Олексія Кучера, наступним кроком децентралізації Харківщини має бути ліквідація районів.
На початок