Які були порушення законодавства у день місцевих виборів на Херсонщині

Які були порушення законодавства у день місцевих виборів на Херсонщині

Які були порушення законодавства у день місцевих виборів на Херсонщині
. Суспільне Херсон

Перешкоджання журналістам та спостерігачам, динозаври у середмісті Херсона, розмальовані автівки і маски із партійною символікою. Як минули вибори на Херсонщині і які порушення законодавства у день голосування зафіксовані в області.

Уся агітація має припинитися напередодні виборів, у день тиші. На практиці ж, у Херсоні кандидати продовжили агітувати містян, використовуючи приховану політичну рекламу, говорить політолог Дементій Бєлий:

"Це є все прихованою рекламою. Вона пов’язана з тією передвиборчою агітацією, яка була перед днем голосування. Формально це не є порушенням закону. Чому? Тому що у виборчому кодексі сказано, що таке передвиборча агітація – це агітація за чи проти конкретних кандидатів від імені конкретних кандидатів".

Помічник народного депутата Роман Завгородній у день виборів їздив виборчими дільницями автомобілем із партійною символікою. Чоловік пояснив, це мистецтво:

"Зе-команда, Зеленський і "Слуга народу" - це Корнієнко. Зеленський прямого відношення до партії "Слуга народу" не має, у жодному разі. По-друге, є така річ як стікер-арт – це вид мистецтва, коли наліпками обліплюють або будівлю, або автівку. У даному випадку автівку. Не було ніякої агітації".

Кандидат на посаду міського голови Юрій Кирилов від "Слуги народу" на виборчу дільницю прийшов у масці із символікою партії.

"Це є неприхованою рекламою, ці елементи, які ми бачили у день голосування, коли приходив кандидат із маскою з партійними емблемами і ці машини – це є порушенням і в цьому випадку поліція повинні були складати протокол про адмінпорушення", - говорить політолог Дементій Бєлий.

Вдень 25 жовтня містом ходила група аніматорів у костюмах динозаврів із закликом прийти на вибори. Організатор акції Вадим Мусійко каже, це не була прихована агітація, просто хотів оригінальним способом запросити херсонців на вибори:

"Я думаю, що динозаври у жителів Херсона мають асоціюватися з якимось давнім періодом, 60 мільйонів років тому. Річ у тім, що вчора у день виборів, десь о 12 годині було зрозуміло, що явка дуже маленька і мені здалося, що якщо людей запросити і нагадати їм, то вони прийдуть".

Реєстрація у виборчих списках двійників. Цього разу, каже Дементій Білий, була рекордна кількість однакових прізвищ у бюлетенях:

"Ми нарахували близько 11 двійників досить відомих авторитетних діячів, які балотувалися на виборах. Це є розпорошування електорату. Цього року було дуже багато таких двійників і друге, що вперше це було на рівні об’єднаних громад. Це є ганебним явищем і треба на мій погляд криміналізувати цю ситуацію. Це не є вільним волевиявленням, коли когось наймають, щоб він забирав голоси у більш популярних кандидатів".

У Олександра Бабича – кандидата на посаду голови Голопристанської ОТГ було аж двоє двійників – ще один Бабич і Бабіч. У день тиші невстановлені особи розносили листівки, розказує Олександр Бабич.

"Двоє осіб розносили листівки вночі, а ми пам’ятаємо, що це був день тиші. Під прізвищем Бабич Олександр і під логотипом Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина" розносили і заплутували виборця. Ставили, що Бабич, тобто я під номером 2, а я під першим номером у виборчому бюлетені", - говорить Олександр Бабич.

"В ході оперативно-розшукових заходів було встановлено, що дійсно були розповсюджені агітаційні листи з метою голосування за Бабича Олександра, який зареєстрований під номером. За даним фактом проводиться перевірка", - розказав начальник Голопристанського відділення поліції Дмитро Шульгін.

Аліна Олефір, Григорій Шматко.

На початок