Батько загиблого бійця подав до ДБР заяву, де звинувачує Зеленського в смерті сина

Батько загиблого бійця подав до ДБР заяву, де звинувачує Зеленського в смерті сина

Батько загиблого бійця подав до ДБР заяву, де звинувачує Зеленського в смерті сина
.

Батько загиблого на сході України військовослужбовця Сергій Журавель подав заяву до Державного бюро розслідувань. У ній президента Володимира Зеленського звинувачує у скоєнні злочину.

Син Сергія, 40-річний сержант-розвідник 35-ї окремої бригади морської піхоти Ярослав Журавель, загинув 13 липня під Зайцевим. Він був у групі з саперів та представників Спільного центру з контролю та координації, котрі пішли забирати тіло військового, який підірвався під час антидиверсійної роботи. Припинення вогню тоді гарантувала ОБСЄ — діяв “режим тиші”. Під час виходу групу обстріляли бойовики.

Ярослав отримав поранення лівої ноги, він перебував у 500 метрах від позиції свого підрозділу, самостійно пересуватися не міг. Евакуювати його не могли через подальші обстріли з боку ворога. Командування ООС вирішило залучити до евакуації підрозділи спецпризначення, розповідає батько військовослужбовця. Але, говорить, Володимир Зеленський заборонив використовувати сили спецоперацій. Коли саме загинув Ярослав Журавель, батько точно сказати не може. Тіло військовослужбовця бойовики передали українській стороні за 8 днів після поранення, 21 липня.

«Це не президент країни. Це просто людина-порожнеча, яка вбила мого сина своїми заявами, що він все бере під особистий контроль. І тоді жодну спецоперацію не проводили, хоча люди чекали. Спецпризначенці чекали, щоб винести пораненого бійця. Цього не було зроблено тільки з наказу президента України Зеленського Володимира», – сказав батько.

Прессекретарка Володимира Зеленського Юлія Мендель телефоном повідомила, що прокоментувати цю ситуацію не може. Суспільне надіслало інформаційний запит на ім’я президента.

Що відомо

  • 13 липня через обстріл українських позицій російськими бойовиками загинули троє українських військових.
  • 13 липня під Зайцевим, що на Донеччині, на розтяжці підірвався розвідник 35-ї бригади Дмитро Красногрудь. Сержант Ярослав Журавель та медик Микола Ілін мали евакуювати тіло загиблого. ОБСЄ домовилось із бойовиками "ДНР" про режим короткого перемир'я, українські військові були одягнуті у білі жилети та каски. Утім, бойовики відкрили вогонь.
  • Медик Микола Ілін загинув, а Ярослав Журавель кілька днів поранений намагався дістатись території, підконтрольній українським військовим. Тіло Іліна бойовики передали українській стороні 17 липня, а тіло Журавля 21 липня.
  • 22 липня учасники бойових дій на сході пікетували Вінницьку ОДА, вимагаючи назвати прізвище бійця, який чотири дні помирав на полі бою, і причину, з якої не було організовано його порятунок. Через годину голова ОДА Сергій Борзов оприлюднив ім'я загиблого сержант Ярослав Журавель.
  • 17 липня в місті Лиман Донецької області попрощалися із загиблим 13 липня командиром розвідувального взводу 35-ї бригади Дмитром Красногрудем.
На початок