Підтримка під час «коронакризи» – як допомогти бізнесу розширитися і не втратити оберти. Місцеві

Підтримка під час «коронакризи» – як допомогти бізнесу розширитися і не втратити оберти. Місцеві

Підтримка під час «коронакризи» – як допомогти бізнесу розширитися і не втратити оберти. Місцеві
. Суспільне: Чернігів

50 тисяч гривень на обладнання для вирощування печериць отримав підприємець із Любеча. Ці гроші – з бюджету громади. В умовах коронакризи там вирішили підтримати місцевих підприємців і оголосили конкурс бізнес-планів. Чотири переможці отримали гроші з бюджету на розвиток бізнесу, загалом це - 200 тисяч гривень. Внаслідок цього, порахували в громаді, вдалося створити 15 нових робочих місць, а за півтора роки бюджет поверне вкладені гроші у вигляді податків.

Господарство з вирощування печериць на околиці Любеча Геннадій Дрозд заснував чотири роки тому на місці колишньої лісопилки. Каже, розумів, що на грибах зможе добре заробити. За перші три роки вдалося переобладнати склад під шість малих цехів та збудувати два нові. Геннадій планував розширювати потужності і цьогоріч, однак навесні оголосили карантин.

Геннадій Дрозд заснував підприємство з вирощування печериць 4 роки тому на місці колишньої лісопилки.
Геннадій Дрозд заснував підприємство з вирощування печериць 4 роки тому на місці колишньої лісопилки. Суспільне: Чернігів

Щоб з брикетів компосту зібрати врожай, потрібно більше місяця. Одночасно на підприємстві можуть визрівати близько 30 тонн печериць, та зазвичай їх вирощують порційно і врожай збирають безперервно. Збувають гриби здебільшого на чернігівських ринках. Коли базари закрили, на підприємстві вже було кілька тонн зрілих грибів, ще кілька – дозрівали.

Одночасно на підприємстві можуть визрівати близько 30 тонн печериць.
Одночасно на підприємстві можуть визрівати близько 30 тонн печериць. Суспільне: Чернігів

Підприємець розповідає, що гриби пакували у пакети по кілька кілограмів. Розвозили по знайомих, по організаціях і намагалися продавати. Збували по собівартості. Скільки грошей втратив через карантин, Геннадій не каже.

«Головне – вижили самі, зберегли колектив».

Аби підтримати місцевих виробників, Любецька ОТГ запустила спеціальну програму фінансової допомоги. Першу у Чернігівській області. Голова громади Сергій Пінчук каже, ідея виникла давно, і від початку із коронакризою пов’язана вона не була.

«Коли у 2017 році утворилася громада, ми почали аналізувати надходження до бюджету і зрозуміли, що надходжень дуже мало», - розповідає голова Любецької ОТГ Сергій Пінчук.

Надходження до бюджету – це податки, які сплачують підприємства. Щоб збільшувалися надходження, треба, щоб розвивався бізнес, пояснює Сергій Пінчук. В цьому році міська рада планувала запускати одразу кілька нових соціальних програм. Через карантин фінансування не отримала жодна, окрім грантів для бізнесу. На це виділили 200 тисяч гривень. Підприємці мали подати бізнес-план розвитку справи — чинної або нової.

Умови програми були наступними: бізнес повинен бути зареєстрованим на території громади, податки мають надходити до бюджету громади, і повинне бути створення нових робочих місць.

Одна з умов програми - створення нових робочих місць.
Одна з умов програми - створення нових робочих місць. Суспільне: Чернігів

До участі зареєструвалося вісім учасників, усі місцеві. Переможців обирали на конкурсній основі. Геннадій Дрозд став одним з чотирьох переможців, які отримали по 50 тисяч гривень з міського бюджету. Ці гроші він вклав у чілер - цей апарат допомагає підтримувати прохолодну температуру у цеху. Це дозволить виробнику не залежати від сезону і збирати врожай, коли надворі спека.

Чілер - апарат допомагає підтримувати прохолодну температуру у цеху.
Чілер - апарат допомагає підтримувати прохолодну температуру у цеху. Суспільне: Чернігів
«Десь у 80 тисяч він нам обійшовся. Тобто дольова участь є, і ми дуже раді

Громада ж розраховує повернути витрачені на підтримку бізнесу гроші до бюджету до кінця наступного року. Згідно з умовами програми, чотири приватні підприємці мають створити 15 нових робочих місць. І за менш ніж півтора роки сплатити за них 246 тисяч гривень податків.

*Цей матеріал – частина проєкту Суспільного – виборчий марафон «Місцеві». Протягом семи тижнів на всіх наших платформах ми будемо розповідати історії з усієї країни про проблеми, якими насправді живуть люди в регіонах. Ми покажемо, як їх можна вирішувати саме на місцевому рівні. Мова піде про медицину, інфраструктуру, житлово-комунальну сферу, екологію, освіту, безпеку, економіку. Перший тиждень марафону присвячений медицині. Усі наші сюжети в рамках «Марафону» можете переглянути за посиланням.

Читайте також:

"Історофізика чи англоінформатика – чому вчителі мусять викладати предмети не за фахом"

На початок