Ломаченко після поразки від Лопеса й втрати усіх чемпіонських поясів. Що далі для Ломи?

Ломаченко після поразки від Лопеса й втрати усіх чемпіонських поясів. Що далі для Ломи?

Ломаченко після поразки від Лопеса й втрати усіх чемпіонських поясів. Що далі для Ломи?
. Top Rank Boxing

Три варіанти для українського боксера.

Василь Ломаченко був чемпіоном світу 6 років 3 місяці 26 днів. Це 2310 днів. За цей час український боксер провів 13 боїв, в усіх переміг. Ломаченко виграв чемпіонські пояси в трьоз різних вагових категоріях - і на це йому знадобилося найменша кілька боїв в історії боксу.

Однак в один момент Ломаченко втратив усе. Він програв свій другий бій на професійному рингу - рішенням суддів поступився Теофімо Лопесо в поєдинку за звання абсолютного чемпіона світу в легкій вазі.

Василь Ломаченко
Василь Ломаченко. Top Rank Boxing

Усю кар'єру Василь Ломаченко повторював, що його головна ціль - стати абсолютним чемпіоном світу. І коли українець як ніколи близько підібрався до реалізації власної мети, він втратив усе.

Тепер у Ломаченка немає жодного чемпіонського поясу, звання абсолютного чемпіона знову далеко. Тож Василю потрібно прийняти рішення, а що робити далі?

Коли його запитав про подальші плани журналіст ESPN після бою, Василь відповів просто: "Зараз я поїду додому, тоді переговорю з промоутером та менеджером. Ми все обговоримо і вирішимо, що робити далі".

А які є варіанти розвитку подій для Ломаченка?

Бій-реванш з Лопесом

Це малоймовірний сценарій. У контракті на бій не була вказана опція реваншу, тож згоду на проведення ще одного бою між українцем та американцем має дати саме сторона чемпіона. Тепер Теофімо Лопесом разом з батьком займають поулпозицію щодо усіх подальших планів.

Сам Теофімо скептично ставиться до можливого реваншу з Василем, про що він сказав на пресконференції.

"Реванш? Для чого? Я побив його - зробив усе, що було потрібно. І якщо буде ще один бій, я зроблю це знову... Вони передбачали, що я програю. І це о'кей, а тепер вони мають пережувати усе це. А для нас час рухатися далі", - Теофімо Лопес

Батько абсолютного чемпіона світу Теофімо Лопес-старший уже заявив, що можливо його син не буде захищати титули, а одразу перейде в першу напівсередню вагу (140 фунтів). Усе через те, що Лопесу-молодшому важко вкладатися у ліміт легкої вагової категорії.

Читайте також: "Я очікував більшого від Ломи, це базовий рівень". Що сказав Лопес після перемоги над українцем

Ймовірно, найближчим часом у першій напівсередній вазі буде проведено бій між британцем Джошом Тейлором та американцем Хосе Раміресом - обидва володіють двома чемпіонськими поясами, переможець стане абсолютним чемпіоном світу. І саме з переможцем може битися Теофімо.

Однак Лопес не поспішає говорити про бій з Тейлором чи Раміресом. Він сказав, що готовий продовжувати змагатися в легкій вазі. Як варіант для його наступного бою - 21-річний американський проспект Девін Гейні.

Реванш з Ломаченком навряд буде першою бажаною опцією для Теофімо Лопеса. Мова як про гроші, так і спортивну складову. І хоча бій-реванш може підняти ставки їх протистояння ще вище, навряд він відбудеться. Якщо Василь точно зацікавлений в реванші, то Теофімо - ні.

Повернення в другу напівлегку категорію

Якщо реванш з Теофімо Лопесом організувати не вдасться, Ломаченкові буде найлогічніше повернутися на одну-дві ваговію вниз. Усе-таки Лопес значно переважав Лому за габаритами: він більший і потужніший. Якщо Василь рухався вгору по вагових категоріях, то Теофімо - робив усе, аби вкластися у ваговий ліміт.

Читайте також: "У Ломаченка 0 поясів? Господи" Реакція спортсменів та зірок на поразку Ломаченка від Лопеса

Власне, у легкій вазі в Ломаченка виникали проблеми і раніше. Він побував у нокдауні проти Хорхе Лінареса (перший нокдаун у кар'єрі), у нього були проблеми з Люком Кемпбеллом. Український боксер не почуває себе надкомфортно у легкій вазі.

Тому його повернення в категорію нижче (якщо не йтиме мова про реванш) здається цілком ймовірним варіантом. Можливо, повернення навіть на дві категорії нижче - в напівлегку.

Василь Ломаченко
Василь Ломаченко. Associated Press

В обох вагових категоріях є цікаві молоді боксери, з якими Ломаченко може провести круті бої. Хоча по-справжньому великих зірок там немає. Однак найбільша проблема - в обох категоріях одразу чотири чемпіони, тобто кожен чемпіон володіє всього одним поясом. Якщо Ломаченко прагне стати абсолютним чемпіоном світу, йому потрібно буде починати спочатку: вигравати титул, тоді йти на об'єднювальний бій, тоді на ще один. Щоб стати абсолютним чемпіоном світу, потрібно буде провести не менше трьох боїв. Чи готовий Василь розпочинати усе з нуля, чи є у нього цей резерв?

Продовження боротьби у легкій вазі

Якщо Теофімо Лопес все-таки перейде в наступну вагову категорію, усі пояси стануть вакантними. І, очевидно, Василь Ломаченко отримає один з чемпіонських боїв. У легкій вазі найбільша конкуренція, крім вищезгаданого Гейні є ще кілька перспективних молодих американців.

Василь Ломаченко
Василь Ломаченко. Top Rank

Але чи захоче Василь повертати назад програні пояси у такий спосіб? Без реваншу з Лопесом? До того ж, збирати усі чемпіонські пояси доведеться збирати по шматках.

У принципі, виходить, що перед Василем Ломаченком є три основі варіанти розвитку подій (завершення кар'єри не розглядаємо):

  • реванш з Лопесом
  • повернення в нижчі вагові категорії
  • боротьба за повернення поясів у легкій вазі (якщо Лопес піде звідти)

Варіант з боєм-реваншем проти Лопеса виглядає найбільш бажаним варіантом для українського боксера. Але він вкрай малоймовірний.

Якщо і є сенс залишатися у легкій вазі без швидкого реваншу, то робити це потрібно лише за умови того, що Теофімо підійматиметься в наступну вагу. Бо для чого Василю боксувати без чемпіонських поясів на кону?

Тому, найбільш імовірним (хоч і не найкращим з точки зору мети стати абсолютним чемпіоном світу) є повернення у нижчі вагові категорії. Ті, де він уже ставав чемпіоном світу.

Усе найважливіше після бою Ломаченка проти Лопеса

На початок