"Якби я не видала цю книгу, це була б зрада": у Рівному презентують посмертну збірку бійця Владислава Кондратюка

"Якби я не видала цю книгу, це була б зрада": у Рівному презентують посмертну збірку бійця Владислава Кондратюка

Презентація книги "Долина богів" Владислава Кондратюка
Книга Владислава Кондратюка "Долина богів". Фото: Тетяна Кондратюк

"Долина богів" перша і єдина збірка творів 22-річного Владислава Кондратюка, написана до повномасштабного вторгнення. Її презентують у рівненській обласній бібліотеці 19 березня, до других роковин загибелі військовослужбовця. Половину суми з продажу книги, сім’я хлопця планує передати на комплектуючі для дронів.

Про життя і творчість Владислава Кондратюка розповіли його рідні та літературні наставники в етері Українське радіо. Рівне.

Про підготовку книги до друку і відгуки

Книга "Долина богів" вмістила 25 прозових творів, які Владислав Кондратюк написав до повномасштабного вторгнення. Його мама, Тетяна Кондратюк розповіла, що Владислав почав писати ще в школі, багато творів так і залишилися на чернетках:

"Влад навіть роман пробував писати. У 2021 році він пішов в армію і вдосконалював раніше написане. Останні півроку життя працював над тим, щоб видати свою книгу. Я звела його з літредактором, з яким вони почали співпрацювати. Влад сам назвав книгу і тут всі твори, які він відібрав, з оригінальними назвами. Ми з редактором хотіли максимально зберегти автентичність всіх текстів".

Владислав почав працювати із літературною редакторкою Славою Процишиною у жовтні 2021 року.

"Влад надсилав мені свої тексти, я йому давала поради. Він був готовий до діалогу. Потім відправив мені усі свої тексти, які хотів взяти до збірки. Там багато різних історій. Це книга про силу і для сильних людей. Про те, як боротися зі світом і йти далі. Але після повномасштабного вторгнення наша з Владиславом робота над збіркою зупинилася", – пригадала літредакторка.

Після смерті Владислава Кондратюка втілювати мрію про книгу взялася його мама Тетяна. Вона розповіла, що право на видання творів довелося відстоювати в суді:

"Нам трапилися не дуже гарні люди, які хотіли хайпанути на імені героя. Знаючи, що він загинув, вони без будь-якого права і дозволу видали чотири твори Влада. А потім сказали, що ми маємо бути уклінно вдячними тому пану, який це видав. Через суд я отримала в спадщину авторські права і аж тоді змогла видати цю книгу. Я дякую Славі за те, що зберегла у книзі автентичність, читаючи цю книгу — я чую Влада. Чую, що це він, а не хтось чужий".

Книгу видали тиражем 500 примірників. Рівненська письменниця Валентина Люліч після прочитання творів Владислава зазначила, що "Долина богів" розрахована на різновікових читачів — і школярів, і літніх людей:

"Це книга про мудрість, але написала її досить молода людина. Не кожен зрілий письменник може дорости до написання такої книги. Якби я прочитала її і не знала автора, то подумала би, що це людина, яка прожила життя, багато писала і нарешті захотіла поділитися досвідом та мудрістю".

Про дитинство, виховання і патріотизм автора

На думку Тетяни Кондратюк, глибокі дорослі думки у сина з’явилися в дитинстві після пережитих сімейних подій:

"Влад був старшою дитиною в сім’ї, був дуже відповідальним, дуже любив свою сестру. Коли йому було десять років, його сестра захворіла на онкологію. Він це болісно сприйняв і дуже подорослішав".

Сестра Ольга пригадала, що в дитинстві дуже хотіла бути такою ж розумною, як Владислав:

"Він хотів бути археологом, дуже розумівся в математиці. Читав багато енциклопедій. З ним ніколи не було нудно і в нас з ним було багато пригод. Колись він дав мені почитати свій кримінальний детектив. Мені детектив сподобався, але Влад його спалив".

Тетяна Кондратюк розповіла, що завжди старалася виховувати сина, як дорослого зрілого чоловіка. Йому було 20 років, коли він отримав повістку і пішов служити.

"Влад з дуже твердим наміром пішов на строкову службу. Я його підтримала, адже завжди вважала, що чоловік має бути чоловіком до кінця. А коли почалася війна, син був у госпіталі і просив, щоб його швидше відпускали, хвилювався, що війна закінчиться без нього", – зазначила Тетяна Кондратюк.

З її слів, Владислав дуже переживав за війну в Україні. Завжди казав, що смерті українців не мають бути даремними, що Україна має бути вільною і незалежною. Загинув Владислав Кондратюк 18 березня 2022 року від ракетного удару на Миколаївщині.

"Ця книга – єдине, що з робіт Влада лишилося від нього на пам'ять. Коли син пішов в армію, ми дуже багато з ним спілкувалися, обговорювали ідеї, зокрема творчі. Якби я не видала цю книгу, це була б свого роду зрада", — розповіла Тетяна Кондратюк.

Презентують книгу "Долина богів" у вівторок, 19 березня, о 13.00 в Рівненській обласній бібліотеці. Половину суми, отриманої від продажу книги, сім’я хлопця планує передати на комплектуючі для дронів.

"Якби я не видала цю книгу, це була би зрада": мама про посмертну книгу сина
Фото: Рівненська обласна бібліотека

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок