Зручний для людей на кріслі колісному: майстер із Львівщини будує човен для реабілітації військових

Зручний для людей на кріслі колісному: майстер із Львівщини будує човен для реабілітації військових

Майстер Мирон Гуменецький із Львівщини почав будувати човен, який будуть використовувати для реабілітації військових. Він буде зручним для людей, які пересуваються на кріслі колісному: корпус судна низький і дозволяє максимально близько підійти до берега.

Більше Мирон Гуменецький розповів Суспільному.

"Коли будується човен, є три свята: перша закладка кіля, закладається золота монета під кладку щогли й коли спускають на воду. Наше сьогоднішнє свято — це посвята кіля, що є основою човна", — розповідає майстер.

Кіль човна для реабілітації, 18 березня 2024.
Кіль човна для реабілітації, 18 березня 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

Згодом до кіля прикріплять ребра та обшивку й конструкція стане човном. Такий проєкт судна зазвичай використовують у Франції для вирощування устриць. В Україні його будуть використовувати для реабілітації військовослужбовців і для туризму.

"Нам з дівчатами прийшла ідея, що було б класно реабілітувати військових якимось таким особливим методом. Подумали, що яхтою б було цікаво. Ми задзвонили до Валерія Шміта, кажемо: "Слухай, в нас є така ідея, давай ми військових вивеземо на озеро і походимо трошки на яхтах". Він нас підтримав з радістю і так вийшло, що ми приїхали на озеро Сірка в порт Львів, де, власне, ходили з військовими на яхтах. Їм дуже сподобалося, це було мега задоволення", — каже представниця благодійного фонду Мар'яна Трегуб.

Макет човна для реабілітації, 18 березня 2024.
Макет човна для реабілітації, 18 березня 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

Корпус човна буде висотою 50 сантиметрів. Він, за словами майстра, опуститься у воду на 25 сантиметрів. Палуба буде рівною і зручною для пересування на кріслі колісному.

"Принципове питання, в нього форма дозволяє підійти до самого берега. Тут немає самого транця і можна спокійно заїжджати. Тобто човен, який зроблений для інших цілей, абсолютно підходить, власне, для того, для чого ми хочемо його використовувати", — каже Мирон Гуменецький.

Мирон Гуменецький біля кіля й макету судна, 18 березня 2024.
Мирон Гуменецький біля кіля й макету судна, 18 березня 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

За словами майстра, човен буде готовий до наступного сезону. Наразі збирають гроші для будівництва. Нещодавно Мирон Гуменецький отримав повістку й планує вступати до лав Збройних Сил, тож керуватиме будівництвом по телефону.

"Останні оці от дні я працював над тим, щоб передати комусь, знайти людину, яка б взялася це тягнути й, відповідно, вміла. Я кого-небудь не питаю, з тих, кого я знаю, хто міг би це робити", — розповідає Мирон.

На початок