На Волині намагалися продати історичну пам'ятку часів Київської Русі

На Волині намагалися продати історичну пам'ятку часів Київської Русі

Пам'ятку часів Київської Русі намагалися продати на аукціоні
Кам'яна плита Х-ХІІІ ст. періоду Київської Русі, яку намагалися продати на аукціоні на Волині, березень 2024. Фото: Волинська обласна прокуратура

Під час онлайн-аукціону на Волині намагалися продати історичну пам’ятку часів Київської Русі — вирізьблену кам’яну плиту Х-ХІІІ століття із зображенням "Святого воїна".

Про це повідомили у Волинській обласній прокуратурі. Там зазначили, що продаж пам'ятки вдалося зупинити. Наразі слідчі відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного привласнення чужого майна або скарбуч. 1 ст. 193 Кримінального кодексу України, які мають особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність.

Хто причетний до продажу пам'ятки слідчі ще встановлюють.

Що відомо про кам'яну плиту Х-ХІІІ століття

Посилаючись на дані генерального директора Національного музею історії України, доктора історичних наук Федора Андрощука, в прокуратурі зазначили, що пам’яток такого рівня не знаходили в нашій країні впродовж останнього століття.

"Добре збережена кам’яна плита із зображенням "Святого воїна", ймовірно, Святого Дмитра, могла бути окрасою одного із храмів Галицько-Волинського князівства", — йдеться у заяві правоохоронців.

Знахідку найближчим часом передадуть до Національного музею історії України на зберігання та проведення дослідження. Надалі її залишать у музеї.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок