Disney перевипустить скорочену телеверсію "Оскар" з українським нагородженням

Disney перевипустить скорочену телеверсію "Оскар" з українським нагородженням

Важливо
Мстислав Чернов, Оскар, 20 днів у Маріуполі
Євген Малолєтка, Василіса Степаненко, Мстислав Чернов на церемонії премії "Оскар", 10 березня 2024 року. Фото: REUTERS/Mike Blake

Американська кіноакадемія заявила, що планує перевипустити 90-хвилинну версію трансляції церемонії вручення премії "Оскар" з моментом нагородження фільму "20 днів у Маріуполі".

Про це пише новинний інтернет-журнал про телебачення і кіно Deadline.

За інформацією видання, таке рішення ухвалили після того, як Суспільне, яке володіє правами на трансляцію шоу "Оскар" в Україні, висловило обурення, що у міжнародній скороченій телеверсії немає нагородження українських документалістів та промови режисера фільму Мстислава Чернова. Водночас Суспільному про це рішення ще не повідомили.

Суспільне транслювало шоу "Оскар" в прямому ефірі в Україні в рамках угоди з Disney, яка займається міжнародним ліцензуванням шоу.

Представники Disney Entertainment зазначили пізніше, що короткі версії шоу мають часові обмеження, тому окремі категорії не вдалося додати і їх визначили ще кілька тижнів тому.

Після Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення надіслала лист до The Walt Disney Company з проханням додати в міжнародну версію цьогорічної премії "Оскар" фрагмент із номінацією "Найкращий повнометражний документальний фільм".

Що відомо про фільм "20 днів у Маріуполі"

"20 днів у Маріуполі" отримали "Оскар" як найкращий повнометражний документальний фільм — це перша перемога на премії для України. У своїй промові режисер Мстислав Чернов заявив, що не хотів би знімати такий фільм, а нагороду обміняв на мир і припинення бомбардування українських міст.

Стрічка "20 днів у Маріуполі" розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року.

Над фільмом працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію. Також у 2024 році їх нагородили Шевченківською премією.

"20 днів у Маріуполі" стали найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч гривень тільки за перший вікенд прокату.

Стрічка також перемогла у номінації "Найкращий документальний фільм" британської кінопремії BAFTA. А Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за "видатні режисерські досягнення в документальному кіно".

На початок