Техніка щеплення плодових дерев: досвід садівника з Житомира після 15 років використання

Техніка щеплення плодових дерев: досвід садівника з Житомира після 15 років використання

Щеплення плодових дерев — це процедура під час якої частини одного рослинного організму прикріплюються до іншого, що дозволяє отримати бажаний сорт культури. Існують різні методи щеплення. Про один з таких методів кореспондентам Суспільного розповів садівник із Житомира Віталій Ліневич.

За його словами, він застосовує свій метод щеплення дерев близько 15 років.

"Техніка щеплення дозволяє нам отримати той сорт і той вид культури, який ми дуже хочемо. Для цієї процедури ми знайшли саджанці дикої черешні у лісі. З осені ми їх посадили, щоб вони прижилися в ґрунті та стали своїми", — сказав Віталій Ліневич.

дерева, щеплення, садівник, сад
Віталій Ліневич, Житомир, 11 березня 2024 року. Фото: Анжеліка Нестерчук/Суспільне Житомир

Садівник розповів, що після обрізки черешень він відібрав живці відповідного сорту і зберігав їх у напівхолодному та напіввологому місці.

"Загалом, щеплення потрібно проводити, коли дерево тільки починає сокорух. А наші живці перебувають у стадії повного спокою. Кожне щеплення починається з санітарної обробки наших інструментів. Можна використовувати звичайний антисептик або спиртовий розчин. Це важливо, оскільки щеплення, подібно до будь-якої іншої операції, має проводитися в чистоті", — говорить Віталій Ліневич.

дерева, щеплення, садівник, сад
Житомир, 11 березня 2024 року. Фото: Анжеліка Нестерчук/Суспільне Житомир

Віталій Ліневич пояснив, що проводить щеплення методом окуліровки, використовуючи живець.

"Я обираю три бруньки, щоб наш живець одразу створював гарно розгалужене деревце. Тримаючи живець у лівій руці, правою, ножиком, роблю надріз на нашому підвої. Надріз роблю на висоті 65-70 сантиметрів, щоб наш підвій, який пристосувався до природних умов, забезпечував деревцю гарне живлення. Зріз робиться навпроти бруньки, оскільки вона накопичує силу, яка допомагає живцю добре приживитися. Зріз має бути прямим і гладким для повного злипання. Також роблю зріз на нашому живці навпроти бруньки, намагаючись зробити його однакової довжини. Потім роблю косий надріз. Під час введення живців один за одним ви бачите, що камбіальні шари повністю стикуються. І у нас ефект просто продовження", — розказав садівник.

дерева, щеплення, садівник, сад
Процес щеплення дерев. Житомир, 11 березня 2024 року. Фото: Анжеліка Нестерчук/Суспільне Житомир

Віталій Ліневич розповів, що місце щеплення потрібно обгорнути стрічкою по всій довжині прищепи.

"Бруньки можна залишати відкритими, але бруньку підвоя я зазвичай обмотую, оскільки вона, маючи більше сили та соку від рідного дерева, часто конкурує і намагається задавити наш привой. Наш живець ми одягаємо в чохлик. Після надівання чохлика на живець та підв'язування його спеціальними підв'язками утворюється 100% вологість. Чохлик запобігає висиханню та замерзанню нашого живця. Тому ефективність щеплення значно підвищується", — каже Віталій Ліневич.

дерева, щеплення, садівник, сад
Садівник Віталій Ліневич та садівниця Тетяна Ліневич. Житомир, 11 березня 2024 року. Фото: Анжеліка Нестерчук/Суспільне Житомир

Садівниця Тетяна Ліневич сказала, що після щеплення обов'язково на деревце вішається ярлик з назвою сорту.

дерева, щеплення, садівник, сад
Ярлик з назвою сорту на щепленому дереві. Житомир, 11 березня 2024 року. Фото: Анжеліка Нестерчук/Суспільне Житомир

Раніше Суспільне писало про весняну обрізку садових дерев, яка допомагає збільшити врожайність та здоров'я рослин. Садівник Віталій Ліневич розповів кореспондентам Суспільного за яких умов її краще проводити та поділився технікою обрізки дерев.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок