Від початку 2024-го у Полтаві зросли ціни на квартири: якого сегменту це стосується

Від початку 2024-го у Полтаві зросли ціни на квартири: якого сегменту це стосується

У новобудовах Полтави ціни на нерухомість зросли від 3 до 5% від початку 2024-го року. Здорожчання квартир пов’язане зі зростанням вартості будматеріалів.

Про це розповіла Суспільному керівниця філії агентства нерухомості в обласному центрі Марина Сумарь.

Від початку 2024-го ціни на нерухомість у Полтаві дещо зросли. Як розповіла Суспільному керівниця філії агентства нерухомості Марина Сумарь, здорожчали квартири від 3 до 5 відсотків, і стосується це новобудов.

Від початку 2024-го у Полтаві зросли ціни на квартири: якого сегменту це стосується
Будинок у Полтаві. Фото: Суспільне Полтава

"Якщо минулого року ми могли придбати однокімнатну квартиру у новобудові десь в районі 45-46 тисяч доларів, то зараз у гарному стані квартира стартує у нас від 50. Люди готові вкладати, інвестувати, люди купують новобудови на етапі будівництва. Люди вкладають, купують і вторинне житло, роблять ремонти, але більший попит, скоріше за все, мабуть, на житло з ремонтом тому, що люди не готові робити ремонти", — розповіла керівниця філії агентства нерухомості Марина Сумарь.

"Це пов’язано із тим, що, на жаль, загострюється ситуація на сході України, і знову ж таки жителі східних, південних регіонів бажають переїхати у тому числі до Полтави. Як наслідок, підвищується попит як на придбання, так і відповідно на оренду. Тому можемо очікувати підвищення (і надалі – ред.), але не таке суттєве – 5-10%", — додала докторка економічних наук Юлія Самойлик.

Від початку 2024-го у Полтаві зросли ціни на квартири
Від початку 2024-го у Полтаві зросли ціни на квартири. Фото: Суспільне Полтава

Найбільший попит нині на однокімнатні квартири. Квадратний метр житла у новобудовах нині коштує від 750 до 1350 доларів.

"Якщо ми будемо брати вторинний ринок, то ціна квартири у нас стартує десь від 700 доларів. Якщо це квартира з ремонтом, то від 1000 доларів. Це квадратний метр", — додала керівниця філії агентства нерухомості Марина Сумарь.

Від початку 2024-го у Полтаві зросли ціни на квартири: якого сегменту це стосується
У Полтаві зросли ціни на квартири. Фото: Суспільне Полтава

Здорожчання нерухомості пов’язане зі зростанням цін на будматеріали, каже директор будівельної компанії Сергій Бут. Однак, за його словами, це не призупиняє процес будівництва. Квартири для продажу є.

"У нас 36 квадратних метрів були однокімнатні, зараз мінімальний розмір – це 41,8. І більшість людей цікавить те, що менше. Тобто люди хочуть і в новобудові щось придбати, щоб будинок був новий, щоб там були сучасні технології, автономне опалення. І не у всіх є можливість придбати двокімнатні, трикімнатні квартири. Тому дійсно на цей момент, однокімнатні – це найпопулярніший варіант. Більшість беруть за готівку, але є люди, які користуються державними програмами, зокрема, це «єОселя»", — повідомив директор будівельної компанії Сергій Бут.

За словами Юлії Самойлик, зниження цін на купівлю нерухомості у Полтаві можна очікувати тоді, коли стабілізується ситуація на сході країни.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок