Хвороба Лайма на Рівненщині: скільки випадків зафіксували з початку 2024 року та що робити після укусу кліща

Хвороба Лайма на Рівненщині: скільки випадків зафіксували з початку 2024 року та що робити після укусу кліща

кліщ
. Фото: Суспільне Рівне

На Рівненщині після укусу кліща на хворобу Лайма захворіли шестеро людей. Це дані за січень-березень 2024 року. За цей же період торік таких випадків було вісім.

Про це Суспільному повідомила лікарка-епідеміологиня обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Томицька.

За даними обласного центру контролю та профілактики хвороб, у 2023 році на території Рівненщини на хворобу Лайма захворіли 140 людей, серед них — 15 дітей, що на 16,7% більше, ніж у 2022 році.

Захворювання виявили у Вараському районі — 22 випадки, Рівненському — 81 випадок, Дубенському — 14 випадків, Сарненському – 23 випадки. Найчастіше хворіли жінки — 63,6%, безробітні та пенсіонери — 57,8%.

Як проявляються перші ознаки хвороби Лайма

Валентина Томицька розповіла, що після укусу кліща збудник зі слиною швидко розноситься по організму:

"Імунна система починає виробляти велику кількість антитіл, що призводить до множинних запальних процесів. Перші прояви хвороби можуть бути через кілька днів або навіть через місяць. Перші симптоми — це почервоніння і запалення місця укусу, де проникли спірохети. У медицині це називається еритема".

Лікарка зазначила, що почервоніння буває різного розміру, еритема всередині бліда, а по краях — багряно-червона:

"За місяць після укусу з'являється підвищення температури, головний біль, біль у м'язах, втома, шкірний висип, може бути аритмія та алергічні реакції".

Чим небезпечні кліщі

Рівненська ентомологиня Руслана Драб раніше розповідала Суспільному про небезпеку кліщів та як вберегти себе та тварин від їхнього укусу.

"Кліщі місять у собі збудники понад 150 інфекційних і паразитарних хвороб. Окрім того, що вони переносять їх від джерела інфекції, вони ще й є таким собі природним резервуаром їх у природі, оскільки вірус у кліщів може зберігатися до дев'яти років. Самка кліща має таку небезпечну властивість, як передавати все своє мікробне багатство потомству. Маленькі кліщики, які вилуплюються, не обов'язково повинні вкусити когось заразного, вони вже будуть наділяти людей чи тварин всім тим, що дала їм їхня мама", — зазначила Руслана Драб.

За її словами, в Україні найбільш небезпечними хворобами, які можуть переносити кліщі, є:

  • кліщовий іксодовий бореліоз або хвороба Лайма,
  • кліщовий вірусний енцефаліт,
  • геморагічні лихоманки.

"Кожного кліща, якого ми виявили на собі, слід вважати потенційно небезпечним. Пам'ятайте, у нас є 24 години, аби знайти його і зняти. Якщо ми встигаємо зробити все вчасно, все буде гаразд. А якщо людина ще й проконсультується з лікарем-інфекціоністом і виробить алгоритм дій щодо подальших спостережень за собою чи профілактичних лікувань, то взагалі все буде чудово", — пояснила ентомологиня.

Укус кліща невідчутний, зазначила Руслана Драб. При укусі він вводить анестезійну речовину і людина знаходить його на собі згодом.

"Дорослий кліщ може бути на тілі людини до 12 днів, поки повністю не насититься. Зазвичай, ми знімаємо його раніше, тому що приходимо додому, приймаємо душ і відчуваємо щось незрозуміле у м'яких місцях", — розповіла вона.

Як захистити себе та тварин від укусів кліщів

"Щоб схопити кліща, не обов'язково йти в ліс чи туди, де великі хащі. Кліщі вже чудово прижилися на міських територіях. З 3 875 випадків лайм-бореліозу в Україні за 2022 рік більша частина людей захворіли у місті. Цей показник на 59% вищий, ніж у 2021 році. Багато хворіє дітей до 17 років. У 2021 році таких було 280, а у 2022 — 520. А це означає, що в Україні кліщі уражені і потрібно бути обережними", — зауважила Руслана Драб.

Вона дала поради, як людині захистити себе від укусів кліщів:

  • перша лінія захисту — одяг. Кліща ми краще помічаємо на світлому одязі.
  • під час прогулянки необхідно кожні півтори-дві години робити само та взаємоогляди.
  • більше рухайтесь.

"Кліщі неквапливі, не кусатимуть одразу, а довго шукатимуть місце, звідки можна висмоктати кров. А коли ви рухатиметесь, він не буде цього робити, оскільки боятиметься, що його скинуть", — пояснила експертка.

  • Використовуйте репеленти з акарицидною дією згідно з інструкцією.

Остання порада стосується і домашніх тварин.

"Порадьтесь з ветеринаром, яким препаратом можна обробити собаку чи кота. Адже ризик, що тварина принесе кліща додому, великий. Або ж взагалі можна втратити домашнього улюбленця", — додала вона.

Що робити, якщо кліщ вкусив

"Найліпше звернутися у медичний заклад, де кліща знімуть, рану оброблять, до лікаря направлять. Якщо такої можливості немає, кліща можна зняти самостійно, це буде також безпечно. Можна скористатися пінцетом або обгорнути нитку навколо кліща, якомога ближче до його голови, у місці присмоктування, можна обгорнути пальці марлею або бинтом і, прокручуючи, намагатися його вийняти", — зазначила Руслана Драб.

Якщо у рані все ж залишилась якась частина кліща, не потрібно її виймати. За словами ентомологині, варто обробити рану антисептиком і все ж звернутись до інфекціоніста.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок