Політичне хуліганство: у Рівному розмалювали військовий меморіал. Партія каже – провокація

Політичне хуліганство: у Рівному розмалювали військовий меморіал. Партія каже – провокація

Політичне хуліганство: у Рівному розмалювали військовий меморіал. Партія каже – провокація
. Скрін з сюжету "Рівне 1"

У Рівному невідомі розмалювали військовий меморіал назвою політсили. Йдеться про ПП "За майбутнє". За фактом пошкодження меморіалу у поліції відкрили кримінальне провадження. 12-го жовтня написали заяву й представники політсили та назвали це провокацією конкурентів.

Стелу військового меморіалу на Дубенському кладовищі невідомі розписали назвою партії "За майбутнє". У поліцію про це повідомили 11 жовтня близько 8-ї ранку.

"За вказаним фактом слідчі міськвідділу поліції розпочали досудове розслідування за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України – хуліганство, в рамках якого встановлюють осіб, причетних до злочину", – повідомила пресофіцерка Нацполіції області Марія Юстицька.

У політичній партії, назва якої фігурує, повідомили, що написи, зроблені за допомогою трафарету, з'явилися у різних куточках міста. По 10-й годині у понеділок, 12 жовтня, представники політичної сили прийшли у міськвідділ писати заяву про злочин. Серед них був чинний мер та кандидат до міськради Володимир Хомко, а також кандидат на мера Юрій Вознюк.

"Це безпрецедентний випадок чорного піару… ми розуміємо, хто це замовляв. Ми хочемо, щоб вони понесли відповідальність", – каже Володимир Хомко. Конкретну політсилу він не назвав.

Юрій Вознюк додав, що виконавці – знайдені, тепер треба знайти і замовників.

У поліції уточнили, що двох чоловіків, які наносили написи на вулиці Крейдяній, затримали патрульні поліцейські уночі 11 жовтня. Близько другої ночі про них повідомив очевидець.

"Виявили двох парубків, які були у рукавичках, із трафаретами та свіжою фарбою, а на стінах будівлі — надписи однієї із політичних партій. Пояснити, що роблять посеред ночі, не змогли та плутались у показах. Їх доставили до відділу поліції", — сказала Марія Юстицька.

На 18-ти та 19-річного рівнян склали адмінпротоколи за порушення правил благоустрою. У поліції повідомили, що перевіряють їх на причетність до вчинення інших аналогічних порушень: на вулицях Небесної Сотні та Соборній.

Що відомо

  • З 5 вересня, відколи стартувала передвиборча агітація, до ранку 12 жовтня у поліцію надійшло 114 повідомлень, пов'язаних з порушенням виборчого процесу. Поліцейські склали 56 адмінпротоколів, 29 з яких — за розповсюдження друкованих агіток без відомостей про друкарню, тираж та відповідальних за випуск.
  • 20 адмінпротоколів склали за розміщення агітації та політичної реклами з порушенням чи у заборонених місцях. За 11-ма фактами відомості внесли до реєстру досудових розслідувань.
  • Поліцейські встановили осіб, які у під’їзді будинку на вулиці Відінській розкидали листівки з ознаками чорного піару стосовно одного із кандидатів у мери Рівного. Також ними обклеїли і автомобіль марки "Москвич", припаркований поблизу будинку. На рівнян 20-ти та 19-ти років склали чотири адмінпротоколи.
  • У поліції також повідомили, що через збільшення передвиборчої агітації в Рівному збільшили кількість піших патрулів та екіпажів патрульної, особливо уночі.
На початок