"У першу групу потрапили найбільш вмотивовані": як водіїв швидкої у Рівному навчають на екстрених медичних техніків

"У першу групу потрапили найбільш вмотивовані": як водіїв швидкої у Рівному навчають на екстрених медичних техніків

Водіїв швидкої навчають на екстрених медичних техніків
. Фото ілюстративне: Суспільне Рівне

У Рівненському обласному центрі екстреної медичної допомоги водії швидких здобувають фах екстреного медичного техніка. У першій групі їх 30. Завершити навчання вони мають до 26 квітня. Загалом, курс медичного техніка мають пройти 450 водіїв екстренки.

Про це в етері Українське радіо. Рівне повідомив заступник директора з навчально-тренувальної та організаційно-методичної роботи Рівненського обласного центру екстреної медичної допомоги Андрій Стахнюк.

За його словами, водіїв швидкої навчають надавати першу меддопомогу, реанімувати пацієнта, приймати пологи, накладати шини, розбиратися в медобладнанні та медичних розхідниках:

“Теоретична частина проходить в онлайн-режимі, лекції читають викладачі Чернівецького фахового медичного коледжу. Практична частина — на базі навчально-тренувального відділу нашого центру екстреної медичної допомоги. В практичних навчаннях допомагають уже медичні працівники безпосередньо самої швидкої допомоги, всі практикуючі лікарі, фельдшери, які працюють в бригадах”.

Анатолій Радчук працює водієм швидкої із 2010 року. Він — серед тих, хто опановує фах медичного техніка в першій групі:

“Охочих навчатися виявилось дуже багато, але в першу групу потрапили найбільш вмотивовані. Дуже хороші інструктори, фахово розповідають, показують багато. За місяць навчання ми багато чого навчились: робити серцево-легеневу реанімацію, як дорослим, так дітям, можемо забезпечити прохідність дихальних шляхів, накласти шийні комірці при травмах, при переломах хребта, тазу, знаємо, як транспортувати і що робити, коли критичні кровотечі, як накласти турнікет, марлеві пов'язки і багато чого іншого”.

Навчання загалом розраховане приблизно на три місяці. Перша група із 30 водіїв завершить курс 26 квітня.

“Часу достатньо, аби люди попрактикувались і спробували відпрацювати якісно свої навички. У нас в області загалом 450 водіїв швидкої, плануємо кожен квартал проводити такі навчання. Групи по 30 людей — це ліміт, який навчаємо на курсах. Хочу зазначити, що в районах у нас багато бригад, у складі яких один фельдшер. І це якраз буде неоціненна допомога при різних моментах, коли треба буде допомога у людському та, особливо, професійному ресурсі. Це дуже важливо, що якість надання допомоги буде краща. Бо що може один фельдшер зробити, якщо постраждалих більше?”

Після завершення навчання водії швидких отримають сертифікати та кваліфікацію “екстрений медичний технік”.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок